Móra Ferenc Gimnázium - Kiskunfélegyháza

látnivalók Kiskunfélegyházán

Móra Ferenc Gimnázium - Kiskunfélegyháza

align=left A Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza legrégibb és legismertebb oktatási intézménye. A város újratelepítése után 54 évvel, 1809-ben alapították. 1809 novemberében négy osztályban indult el a tanítás. Alapításában több helybéli vezető érdekelt volt, mellettük már akkor is nagy számban voltak a vidéki tanulók, különösen az Árva megyei lengyelek.

1825-ig két világi professzor oktatott, megindult a létszámnövekedés. A reformkorban az anyanyelv és a matematika oktatását részesítették előnyben. Az 1883-ban kiadott oktatási törvény rendezte a gimnázium viszonyait. Igazi fejlődésnek Holló László (Holló László festőművész édesapja) igazgatósága alatt indult, aki a gimnázium főgimnáziummá fejlesztését tűzte ki célul. A város lakosságának növekedése, a polgárosodás, műveltségi igények miatt e címet 1891-től viselhette minisztériumi engedély alapján Városi Katolikus Főgimnázium névvel. Innentől kezdve a régi iskolaépület szűknek bizonyult.

A jelenlegi épület 1896-ban épült egy katonai istálló helyén, annak tégláinak felhasználásával Alpár Ignác tervei alapján eklektikus stílusban. Az avatóünnepséget felvették az országos milleniumi ünnepségek listájára. Az avatóra az akkor még fiatal gimnazista Móra Ferenc írt verset. A román megszállás alatt az épület megrongálódott, csak 1921/22-es tanévben vált ismét rendszeressé az oktatás. Ekkor felvette Szent László nevét. 1944-ben katonai kórház működött itt, a legkorszerűbb pedagógiai módszekkel történő tanítást immár a másik épületben tartották.

1954 és 1972 között teret kaptak a kísérleti törekvések. E korban vezették be az 5+1 rendszert, az őszi termelőmunkát, munkaversenyt és nyelvtagozatot. 1978-ban haladta meg először az érettségizők száma a százat. A 80-as évek végén új épületrész került átadásra, ahol biológiai labor létesült.

1990-től fokozatosan emelkedett a tanulók létszáma. 1994-ben indult a hatosztályos képzés, az iskola egyik pillére. 2000-ben Millenniumi Parkot adtak át fekete obeliszkkel és dísznövényekkel. 2004-ben ötosztályos speciális nyelvi képzés indult a már meglévő emelt óraszámú nyelvi tagozatok mellett.

Az intézmény első emeletén egykori diákjainak, köztük Szántó Piroskának és Holló Lászlónak a festményei láthatóak.
Település ismertető
  • Kiskunfélegyháza

    Kiskunfélegyháza város Bács-Kiskun megyében, a Duna-Tisza közén található. Jelentős közlekedési csomópont: ...

Szállások Kiskunfélegyházán



és környékén