Mátrafüred - Gyöngyös

látnivalók Gyöngyösön

Mátrafüred - Gyöngyös

Mátrafüred település Heves megyében; a hegyvidéki üdülőhely Gyöngyös része. Mátrafüred a Mátra hegység déli oldalán, a Kékes tömbjének délnyugati lábánál fekszik 320‑390 méteres tengerszint feletti magasságon a Bene-patak partján.

Mátrafüred határában a Somor- és a Csatorna-patakok közötti Benevár-bérc déli végén 471 méter magasságban található Bene várának romja. A 14. század elején ez volt az egész Mátra vidékének legkorszerűbb erődítménye. Jelenleg a vár palotarészének falai és néhány szakaszon a várfalak maradványai láthatóak részben helyreállított állapotban.

A
falut a trianoni békeszerződés után fedezték fel és „foglalták el” az üdülők. Így az 1920-as évek végére már számos villa épült. Ezekben az időkben kezdték el a falu határában elterülő Sás-tó rendbetételét is.

1923. június 5-én megindult a Gyöngyös–Mátrafüred kisvasúti vonalon a forgalom. Az 1949-es államosítás után sorra építették, illetve alakították át az épületeket tömeges, szakszervezeti üdültetés céljából. 1976-ban Mátrafüreden épült meg a hegység első modern szállodája, az Avar. 1983-ban nyílt meg a Palóc Néprajzi Magángyűjtemény, majd 1996-ban a régi iskola épületébe költözött és új kiállítással bővült. Jelenleg Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás néven tekinthető meg.

A településen élők számára már a millenniumi évektől kezdve rendszeresen felmerült az önállósodás, Gyöngyösről való leválás gondolata.
Település ismertető
  • Gyöngyös

    Gyöngyös város Heves megyében található. Mátrafüred, Mátraháza, Sástó, valamint Kékestető közigazgatási ...

Szállások Gyöngyösön



és környékén