Mária Magdolna Plébániatemplom - Zalaegerszeg

látnivalók Zalaegerszegen

Mária Magdolna Plébániatemplom - Zalaegerszeg

Egy 1274-es feljegyzés szerint, Mária Magdolna tiszteletére, kápolnát építettek több oltárral ezen a helyen. 1390-ben már kőből és téglából épült templom állt itt. A jelenlegi templom alpkövét viszonylag későn, 1748-ban rakták le.

align=right A barokk plébániatemplomot a város földesura, a veszprémi püspök Padányi Bíró Márton építtette 1750-60 között. Freskóit Johann Cymbal festette. 44 méter magas tornyai messziről láthatók. A templom legértékesebb műemléke egy 17. században készített Pieta szobor.

Az eredetileg fehér szobor ma színezett. A főoltárkép Mária Magdolnát ábrázolja, aki a templom védőszentje, s ez szerepel a város történelmi címerében is. A templom északi oldalán 18. századi barokk Szent Flórián szobor, a déli oldalán copf stílusú Szentháromság szobor található.

Az épület mellett tábla és szobor őrzi Mindszenty József hercegprímás, esztergomi érsek emlékét, aki 25 éven át a város plébánosaként szolgált e falak között.A templomot többször is felújítják kívül-belül, a mostani előtt utoljára 1973-74-ben. A belső felújítások jelenleg is folynak.

Cím:
Zalaegerszeg, Mindszenty József tér 1.
Telefon: 92/599-230
Település ismertető
  • Zalaegerszeg

    Zalaegerszeg Zala megye székhelye, megyei jogú város, 62 ezer fő lakossal. A Nyugat-Dunántúlon, a Zala folyó két...

Zalaegerszegi és környéki programok

Szállások Zalaegerszegen



és környékén