MAORT-telep - Nagykanizsa

látnivalók Nagykanizsán

MAORT-telep - Nagykanizsa

align=right A Sétakert szomszédságában a város által felújított területen az 1940-es években felépített, képében országosan is egyedülálló lakótelep. Miután a zalai olajmezők termelése felfutott, szükségessé vált, hogy a MAORT mérnökök, tisztviselők, munkások számára lakások épüljenek. A munka 1942-ben kezdődött, s hamarosan elkészült a lakótelep azon része, amelyet a mai Papp Simon-sétány, a Vécsey utca, a Maort utca, Olaj utca és a Gyulai Zoltán köz határol.

A terület egy részének parkosítási munkái csak a háború után kezdődhettek el. A háború által félbeszakított építkezések 1946-ban folytatódtak, az ideiglenes barakképületeket lebontották, helyükön időtálló épületek készültek.

align=left A munkálatokat a MAORT építési és tervezési osztálya végezte Bősze Kálmán irányításával. A ligetes környezetben, kettős platánsor szegélyezte utcákban álló házak a két világháború között épült lakóparkok szép példája. Kevés van belőle az országban. Közülük a legszebb a Kós Károly tervezte budapesti Wekerle telep.

A MAORT-telep létrehozóinak, dr. Papp Simon és dr. Gyulay Zoltán bányamérnököknek és Bősze Kálmán erdőmérnöknek állít emléket a telep észak-keleti sarkán, 2001 decemberében állított tábla. A volt MAORT lakótelep ma helyi védelmet élvez.
Település ismertető
  • Nagykanizsa

    Nagykanizsa közepes méretű megyei jogú város Zala megyében. A Nagykanizsai kistérség központjaként számos tel...

Szállások Nagykanizsán



és környékén