x

Malom múzeum - Orfű

Látnivalók

Malom múzeum - Orfű

Az Orfűi Malommúzeum az 1970-es évek elején jött létre. A múzeum az őrlés technológiájának fejlődéstörténetét mutatja be az őskortól napjainkig. Ennek keretében - a kézi őrlőköveken felül - kétféle malomtípust ismerhetnek meg. Az idősebb a Mekényesről áttelepített járgányos szárazmalom az olajpréssel, a másik az eredeti helyén álló vízimalom, az egykori Nicsinger-malom.

A közel kétszáz éves szárazmalom ma már csak mozdulatlanul állva idézi fel az elmúlt idők őrlési technológiáját. Ha azonban megpillantja a szárazmalom óriási, egykoron lóval hajtott járgánykerekét, nem lesz nehéz elképzelni működés közben is e hatalmas szerkezetet.
Ugyanebben a malomban, 1946-ig működött egy népi olajütő is, amelynek az egyenként közel másfél tonnás tölgyfagerendái ma is valósághűen szemléltetik az olaj sajtolásának folyamatát.

A vízimalom ma újra üzemszerűen működik. A malom berendezéseinek felújítása 1994-ben kezdődött. 2001-ben fejeződött be a vizesárok és a vízikerék helyreállítása is, amelyet ünnepélyes keretek között augusztus 20-án avattunk fel. Ettől a pillanattól kezdve a vízi energiát ismét az őrlés szolgálatába állíthattuk, ahogy az államosítás előtt is volt.

Cím, elérhetőség:
Malomkő Alapítvány
7677 Orfű, Malommúzeum Hrsz.: 540/2
Füzes Kata 20/466-55-06
Náfrádi Balázs 30/618-72-02
www.orfuivizimalom.hu