Magyar-Török Barátság Park - Szigetvár

látnivalók Szigetváron

Magyar-Török Barátság Park - Szigetvár

align=left A Magyar-Török Barátság Park 1994-ben a Török Köztársaság kezdeményezésére és anyagi támogatásával jött létre, I. (Nagy) Szulejmán szultán születésének 500. évfordulóján.

E helyen állt az Oszmán Birodalom egyik legnagyobb uralkodójának a sátra, amikor 1566-ban ostrom alá vette Sziget várát. A heroikus küzdelemben Zrínyi Miklós és 2500 katonája állt ellen a szultán 60.000 fős seregének. Az 1 hónapig tartó ostrom során a maroknyira olvadt védők hősiesen kitartottak, s nem adták fel a várat, hanem végső erőfeszítésükkel rontottak a biztos halálba.

align=right I.(Nagy) Szulejmán nem érhette meg seregének diadalát, mert szeptember 5-ről 6-ára virradó éjszaka, 2 nappal a vár bevétele előtt elhunyt. Testét bebalzsamozták és Isztambulba vitték, de a szívét, és a belső szerveit a sátrától 1 km-re keletre, Turbékon temették el.

Fia II. Selim később a sír fölé márványból türbét emeltetett. A sokak által megcsodált építmény több mint 1 évszázadon keresztül állt. A törökök Szigetből való kivonulása után azonban a Habsburgok utasítására 1693-ban elbontották. A hagyomány szerint a helyén épült, a parkból is jól látható Turbéki katolikus templom.

Hosszas diplomáciai egyeztetések és tárgyalások után került sor a barátság park megépítésére, amelyet 1994 szeptemberében Süleyman Demirel török köztársasági elnök és Fodor Gábor magyar művelődési és közoktatási miniszter avattak fel. A park 1996-ban ivókúttal bővült, amelyhez minden anyagot, így a csempét, burkolóanyagot, és a csodálatos márványt is Törökországból hozták.

align=left Törökország 1997-ben Zrínyi Miklósnak, a nemes ellenfélnek is szobrot állított, így 4 évszázad múltán a két kiváló hadvezér közösen tekint hősi csatájuk színhelyére, Sziget várára. Mindkét szobor Metin Yurdanur török szobrászművész alkotása.

A parkban lévő Szulejmán szoborral megegyező szobor található Szigetvár törökországi testvérvárosában, Trabzonban (Szulejmán szultán születési helyén). A parkot fennállása óta több tízezren látogatták meg Törökországból, hazánkból, és a világ számos országából. A tisztelet jegyében több magas rangú török vendég helyezte el itt a megemlékezés virágait.
Település ismertető
  • Szigetvár

    Szigetvár dél-dunántúli település, Baranya nyugati szélén helyezkedik el, a Zselic déli oldalán. Népessége 1...

Szállások Szigetváron



és környékén