Magyar Kálvária-Szárhegy - Sátoraljaújhely

látnivalók Sátoraljaújhelyen

Magyar Kálvária-Szárhegy - Sátoraljaújhely

align=left Az országban egyedülálló történelmi emlékhely a Szárhegyen található Magyar Kálvária emlékmű rendszer, melyhez pompás hegyi úton juthatunk el. Amint az erdőben a Magyar Kálvária bejáratához érünk, gyönyörű kilátás nyílik a szép városra. A magasból láthatjuk a települést kettészelő határt, az elszakított területeket.

1934 és 1938 között készült el a 3 építményből (Országzászló, Magyar Kálvária, Szent István Emlékkápolna) álló Magyar Kálvária emlékmű rendszer. Megépítésének célja és feladata az volt, hogy Jézus szenvedéstörténetének analógiájára kifejezze a Trianon okozta magyar fájdalmat.

align=right A kálváriajárás során a Magyar Kálvária bevezető kapujától és Csonka-Sátoraljaújhely táblájától elindulván a látogatók egy-egy stációnál megállván felidézhették gondolatban az egykori történelmi Magyarországot és emlékezhettek az elszakított városokra.

A keresztény kálváriák 14 stációja Krisztusnak Pilátus házától a Golgota hegyéig vezető szenvedés és a fájdalom útját, a Magyar Kálvária a Trianon okozta fájdalmat és sebet idézi. A „keresztjárás” úti célja itt a jézusi Golgotához hasonlóan az Országzászló, mely a határon túlra került magyaroknak hirdette a hitet a magyar újjászületésben.

align=left A 19. századtól kezdődően a kálváriák építészeti megoldása két egységből állt: a kálváriából és a kápolnából. Az utóbbi megépítésével zárták Újhelyben is az emlékmű rendszert.

A kettős szentév alkalmából emelt Szent István Emlékkápolna feladata az elkerült területek visszacsatolásában való remény kifejezése is volt. Az országban sehol másutt nem építettek hasonló emlékművet, de sehol másutt nem volt ily nyilvánvalóan igazságtalan az új határ kijelölése.
Település ismertető
  • Sátoraljaújhely

    Sátoraljaújhely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, Miskolctól közúton 82 km-re. Népessége 16500 fő. A...

Szállások Sátoraljaújhelyen



és környékén