Magyar Állami Operaház - Budapest

látnivalók Budapesten

Magyar Állami Operaház - Budapest

align=left Ha a Hősök tere az Andrássy út koronája, akkor az Operaház minden bizonnyal a jegygyűrűje. A Magyar Állami Operaház neoreneszánsz stílusú épületét Ybl Miklós tervezte, 1875 és 1884 között épült meg. Az auditóriumban 1289 látogatónak van hely.

Nyitóelőadásán a Bánk bán első felvonása, a Hunyadi László nyitánya és a Lohengrin elsõ felvonása került színre. Villanyvilágítást 1895-ben kapott. A főbejárati hintófeljárattól jobbra Liszt Ferenc, balról Erkel Ferenc, a magyar opera atyjának szobrai állnak.

align=right A tiszta tagolású épületnek négy, egymástól élesen elkülönített része van: a fogadótér, a nézőtér, a színpadtér és üzemi rész. Bejáratánál Stróbl Alajos szobrászművész Erkel Ferencről és Liszt Ferencről készült alkotásai láthatók.

Az auditórium plafonját Lotz Károly freskói díszítik, míg az előtérben Feszty Árpád tájképeiben gyönyörködhetünk. A jegyiroda az épület nyugati oldalában van, ódon bronzkorlátok között kanyargó közönséggel. Az Operaház megtekintése szervezett csoportoknak is lehetséges, idegenvezetővel.

Cím:
Budapest, Andrássy út 22
Telefon: 353 0170
Település ismertető
  • Budapest

    Budapest Magyarország fővárosa, az ország politikai, művelődési, ipari, kereskedelmi és közlekedési központja...

Szállások Budapesten



és környékén