Ladics ház - Gyula

látnivalók Gyulán

Ladics ház - Gyula

Polgári életmódtörténeti bemutató. A Ladics család pazar gyüjteményét tekinthetik itt meg a látogatók, melyek között biedermeier és historizáló szobabútorok, rengeteg porcelán, (meisseni és mások) is találhatók.

align= left Az 1801-ben épült földszintes, késő copf épületet Czigler

Antal tervezte. 1849-ben egy örmény tőzsércsalád vásárolta meg, és az új tulajdonos veje, dr. Ladics György és utódai lakása volt egy évszázadon át. A hagyományőrző család generációkon át megőrizte a polgári életmód kiváló tárgyi emlékeit, ezt a miliőt mutatja be a ma múzeumként működő 6 szobás lakóház.

Utcai homlokzata vízszintesen sávozott, udvari homlokzata ív-pillérsoros tornáccal, a sarokban üvegfalú szobával bővített. A számos helyiséget a következő beosztással helyezték el az épületben: kapualj-férfi szoba-női szoba-női szalon-ebédlő-szülői háló-fiú háló-lány háló, fürdőszoba-konyha, kamra, pince, padláslépcső-kocsiszín-istálló-kamra, padláslépcső-konyha-szoba.

align= right A Ladics család 3500 tárgyból álló gyűjteményének legértékesebb darabjai a biedermeier és historizáló szobabútorok, a meisseni és más porcelántárgyak. A család Gyulára hagyott gyűjteményét eredeti otthonában mutatják be, így az 1989-ben megnyílt múzeum állandó kiállítása hűen mutatja be egy polgárcsalád életét, a XIX. századi, megyeszékhelyi, értelmiségi polgár életkörülményeit a nyolc berendezett helyiségben.
Tárlatvezetéshez előzetes bejelentkezés szükséges.
align= left Cím:
Gyula, Jókai u. 4.
Telefonszám:
66/463-940


Forrás: gyulainfo.hu

Település ismertető
  • Gyula

    Válassza úti célként az ezerarcú Gyulát! Élvezze a város szépségét, gyógyuljon fürdőnkben, pihenjen száll...

Szállások Gyulán



és környékén