Korona Szálló - Nyíregyháza

látnivalók Nyíregyházán

Korona Szálló - Nyíregyháza

align=left A nyíregyházi Korona Szálló a város leghíresebb épülete, amely már több mint 100 éves múlttal rendelkezik.

A korabeli fejlődő városnak égető szüksége volt egy méltó vendéglátó ház, így 1893-ban pályázatot írtak ki az épület megtervezésére, mely tervek közül Alpár Ignác budapesti műépítész tervét fogadták el. 1895. novemberében a szálloda és annak étterme megnyitott a vendégek előtt Korona Szálló és Vendéglő névvel.

Az elegáns épületben 42-45 vendégszoba volt található, ez volt hajdan a város legjelentősebb vendéglátó-ipari egysége. A Korona Szálló nagytermének fontos szerepe volt a város társasági életében, történetében. Rendszeresen rendeztek itt különféle bálokat az elegáns frakkos báloktól kezdve a batyusbálokig, valamint a közművelődésnek is helyet biztosított a nagyterem.

A Korona Szálló falán emléktábla hirdeti, hogy Bartók Béla 1934. január 10-én nagysikerű hangversenyt adott itt. Az épület első jelentős felújítása 1910 és 1911 között volt, majd 1933 és 1936 között volt még egy hosszú lefolyású igen aprólékos felújítás, és ezután már csak 1950-ben került sor egy belső átépítésre, amikor a szobák száma ugyan csökkent, de a fürdőszobák berendezéseivel jelentős minőségi átalakulás történt.

A mai műemlékké nyilvánított Korona Hotelt a „Rang és Hagyomány” jellemzi, amely ma is Nyíregyháza legjelentősebb vendéglátó helye. A hotel műemlék jellegű Kodály terme és hozzákapcsolódó rendezvényterme konferenciák, előadóestek, bálok, esküvők, kiállítások, és egyéb rendezvények lebonyolításához kiválóan alkalmas.
Település ismertető
  • Nyíregyháza

    Nyíregyháza az ország hetedik legnagyobb városa, az Észak- Alföld egyik legjelentősebb települése 120 ezer lako...

Szállások Nyíregyházán



és környékén