x

Kő-hegyi menedékház -

Látnivalók

Kő-hegyi menedékház -

align=left A Czibulka János menedékház csak gyalogosan érhető el. A pomázi HÉV-állomástól a zöld turistajelzést követve mehetünk fel a Kő-hegy tetején található Petőfi-pihenőhöz, és végül a turistaházhoz. Szentendréről a HÉV-végállomástól induló sárga jelzést követve jutunk fel a házhoz.Illetve Lajosforrástól a sárga jelzésen.

A Pomáz feletti Kő-hegy fennsíkján az MTE Szentendrei Osztálya Czibulka János gyógyszerész vezetésével terméskőből épített masszív, földszintes házat. Az anyagiakat téglajegyek kibocsátával teremtették elő. Átadására 1933. szeptember 24-én került sor, 1940 körül emeletráépítéssel bővítették.

A menedékházat és környékét a csepeli Weiss Manfréd (a későbbi Vas és Fém) Művek turistái szívesen látogatták, gondozták (Csepel-forrás, Vasas-szakadék). Petőfi 1845-ben kirándulást tett a Kő-hegyen, ennek emlékére a házat Petőfi Sándor menedékháznak is nevezik. 1990 óta régi tulajdonosának jogutódja, az MTE Szentendrei Osztálya kezelésében működik.

align=right A menedékház működésével a természetjárókat és azokat a közösségeket szolgálja, akik számára a természeti környezet, nyugalom és tisztaság fontos megőrzendő érték. Így várjuk a magányos erdőjárók és családi kirándulók mellett baráti körök, találkozók, erdei iskolák, önismereti csoportok, alkotókörök és táborok szervezőit, résztvevőit is.

A menedékház egész évben folyamatosan üzemel!