Katona József Színház - Kecskemét

látnivalók Kecskeméten

Katona József Színház - Kecskemét

A Milleneum alkalmából épített színházépület a város híres szülöttéről, Katona Józsefről kapta a nevét, aki az első magyar nemzeti dráma megalkotója. Hasonlósága a budapesti Vígszínházzal nem véletlen, hiszen mindkettő a neves bécsi építészek, Hellmer és Fellner tervei alapján készült. A helyiek Ékszerdoboznak is nevezik.

align= left A kecskeméti Katona József színházat az ország ezer éves évfordulójának emlékére építették a híres bécsi Helmer és Fellner színházépítő cég tervei alapján, 1895-96-ban. A színház nevét adó Katona József Kecskeméten született és élt, ám leghíresebb művét, a Bánk Bánt, csak halála után játszották el szülővárosában. A drámát először 1847. október 14-én Góts Ede társulata mutatta be. Legnagyobb nemzeti drámánkat azóta közel kétszáz alkalommal játszották a hírös városban.

align= right Az épület eklektikus stílusát barokk motívumok gazdagítják. A külső homlokzaton Hausbeitner Henrik bécsi szobrász domborművei láthatók. Ő készítette Kisfaludy Károly portréját, amely főbejárattól jobbra, az emeleti ablakfülkében található, és Katona József mellszobrát az ellenkező oldalon. A 16 hónap alatt felépített, 900 nézőt befogadó színházat 1896. október 16-án többek között Jászai Mari színésznő vendégszereplésével nyitották meg.

align= left A színházat 1986-87-ben az Ybl-díjas Farkas Gábor és Boros Pál építészek tervei alapján felújították.

Cím:
Kecskemét, Katona József tér 5.
Település ismertető
  • Kecskemét

    Az Alföld minden szépségét és értékét magában rejtő Kecskemét - Bács-Kiskun megye székhelye - Magyarország...

Szállások Kecskeméten



és környékén