Katolikus Templom - Fót

látnivalók Fóton

Katolikus Templom - Fót

Fót legnevezetesebb épülete az Ybl Miklós által tervezett, 1825-55 között épült romantikus stílusú római katolikus templom. A település központjának és ezen belül a templomnak a tervezését a kor jeles építészére, Ybl Miklósra bízta Károlyi István. A Fóti Római Katolikus Templom csodálatos gyöngyszeme a romantikus stílusban épült magyar épületeinknek.

Ha teljes nagyságában távolról tanulmányozzuk ezt az építészeti csodát, érzékelhetjük a Károlyi István gróf és Ybl Miklós építész által megálmodott harmóniát. Ez a harmónia a tökéletes arányokból és használt formákból árad felénk. Az arab és mór díszítő-elemek között sehol sem lelhető fel felesleges, kirívó dekoráció.

Mai szemmel nézve nem is érezzük, hogy milyen merész újítás volt a templom megvalósítása abban a korban, az építés idején.

A magyar építészet ezzel a műalkotással túllépett a nyugati egyetemes művészettörténeten.

A fóti templom a kiforrott romantika stílusjegyeit viseli magán, holott ez az irányzat az 1850-es években még - az ezt a stíljegyet kezdeményező Münchenben is - csak a szárnyait bontogatta, ekkor a romantikus stíljegyek még csak félénken szólalnak meg a német építészetben is.

Az akkor 31 éves zseniális építész Ybl Miklós rendkívüli arányérzéke a fóti templom esetében is megmutatkozott. Tökéletesre sikeredett majdnem 300 tervrajz elkészítése után a kivitelezése ennek a méreteiben arányos, túlzásoktól mentes, finoman díszített, remekműnek.
Település ismertető
  • Fót

    Fót város Pest megyében, a Dunakeszi kistérségben, a Gödöllői-dombság peremén, Budapesttől északra 17 km-re ...

Szállások Fóton



és környékén