Kati néni - Székesfehérvár

látnivalók Székesfehérváron

Kati néni - Székesfehérvár

align=right Kocsis Balázs restaurátor, szobrász 2001-ben készítette el az egykori fehérvári piac jellegzetes alakját megörökítő bronzszobrot. Az utca szintjén álló szobor a portékáját kiskocsijával a piacra vivő idős asszonyt, a kissé groteszk mosolyú kofát ábrázolja. A félig letakart kocsin lévő edények mindenféle finomságot sejtetnek, például a híres-nevezetes libafertályt.

A felsővárosi fertályos asszony, Kati nénit ábrázoló szobor előélete is érdekes. 2001. november 25-én, többéves kálvária után avatták fel, mivel a szakhatóságok többször is elutasították azt a tervet, hogy Kocsis Balázs műve a jelenlegi helyén álljon. A Városszépítő- és Védő Egyesület a kilátásba helyezett büntetéssel dacolva 2001 elején helyezte el a szobrot a Liszt Ferenc utcában, és a fehérváriak véleményét kérte a szoborról.

align=left Három hónap leforgása alatt a város polgárai több mint 1600 írásos véleményt dobtak be a szobor mögötti üzlet ajtaján elhelyezett ládába: a városlakók véleménye azt tükrözte, hogy szeretnék, hogy Kati néni szobra ezen a helyen maradna. A közvélemény nyomásának engedve az év szeptemberében végleges „letelepedési engedélyt” kapott Kati néni, akinek szobrához 3,3 millió forintot adtak össze fehérvári vállalkozók, önkormányzati képviselők és magánszemélyek. Azóta már hagyománnyá vált, hogy a Katalinokat forralt borral és harapnivalóval itt köszönti a város névnapjukon.
Település ismertető
  • Székesfehérvár

    Székesfehérvár Fejér megye megye székhelye, egyben megyei jogú város, az ország kilencedik legnépesebb városa...

Szállások Székesfehérváron



és környékén