Károlyi Kastély - Fót

látnivalók Fóton

Károlyi Kastély - Fót

A Budapesttől 17 km-re fekvő Fót 1808-ban került a Károlyi család birtokába. A mai kastély helyén álló egykori földszintes kúriát a XVIII. század végén ismeretlen építőművész tervei alapján emelték.

1830-tól az épületet többször jelentősen átalakították, bővítették. Az átalakítási és értékteremtő tevékenységnek Károlyi István gróf (1797-1881) volt a fő kezdeményezője és végrehajtója, aki korának igen jelentős művészetpártolója, jótékonysági tevékenységek bőkezű támogatója volt.

Károlyi István gróf Batthyány Lajos miniszter ikervári kastélyában egy véletlen találkozás alkalmával ismerkedett meg az akkor még kevésbé ismert Ybl Miklós építésszel. Meghívta Fótra, hogy készítsen tervet a meglévő kastély bővítésére, valamint egy katolikus templom építésére. Az 1840-es évek átalakításait Ybl Miklós vezette, a kastély ekkor nyerte el mai klasszicista stílusú külső képét.

Ebben az időben bővítették és korszerűsítették a belső tereket is. Többek között létrehoztak mindkét szinten egy-egy könyvtárat, s reprezentatív berendezésű és díszítésű szobákat alakítottak ki.

A szalon jellegű termek falait Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Ligeti Antal és más híres festők festményei díszítették, a fal melletti tárlókban pedig az igen értékes kőzetgyűjtemény kapott helyet. Minden helyiség egyedi intarziával ellátott parkettát kapott, a falakat eleinte romantikus, majd historizáló festéssel díszítették.

Ezzel párhuzamosan a kastélyt körülvevő parkban halastavat létesítettek, s ekkor történt a kert különleges növény- és faegyütteseinek telepítése is. Egy 1851-es leírás szerint Fót "ékességére szolgál az urasági szép kastély, egy gyönyörű angolkerttel együtt, melly jelenleg egész Magyarországon a legszebbek között díszlik."

Gyakori vendég volt itt Széchenyi István, Kazinczy Ferenc ; a grófot többször meglátogatta Ferenc József. Az őszi falka-vadászatokra melyeket rendszeresen Fóton rendeztek, Sissi, (Erzsébet) királyné többször is átlovagolt Gödöllőről ide.

Kuriózumnak számít, hogy hazánk egyik legimpozánsabb klasszicista kastélyát ma ismét a Károlyi család, Károlyi László gróf és családja lakja. Az ősnemes Károlyi család tevékenységének folytatását kívánja követni a Fóti Károlyiak Alapítvány.

Céljuk egyrészt az értékmentés (a kastély egykori berendezéseinek, tárgyainak felkutatása és eredeti környezetébe való visszahelyezése), másrészt a család hagyományának folytatása, vagyis a hátrányos helyzetű fiatalok pártfogása, támogatása az elesetteknek, és a fóti gyermekintézetnek.
Település ismertető
  • Fót

    Fót város Pest megyében, a Dunakeszi kistérségben, a Gödöllői-dombság peremén, Budapesttől északra 17 km-re ...

Szállások Fóton



és környékén