Kálvária kápolna

látnivalók Nagymaroson

Kálvária kápolna

A XIV. században telepített szelídgesztenye erdő Nagymaros egyik nevezetessége volt, sok családnak nyújtott kiegészítő megélhetést. A gesztenyét Pestre vitték eladni. A Kálváriadomb 167 lépcsőjének megmászása után igazán kellemes a séta a hűvös erdőben.

A Fehérhegyen lefelé indulunk és nemsokára megpillantjuk a régi transzformátort. 1913 óta van villanyvilágítás Nagymaroson. 1929-ben a villanytelep a Nagyállomás alatt üzemelt. A működtetéséhez szükséges gázolajat vonattal szállították ide. A megtermelt áramot Nagymaroson kívül Kismaros, Verőce és Szokolya is kapta (ez utóbbinál a kőbánya működtetéséhez). A megtermelt 3000 kV áramot le kellett transzformálni 110 V-ra, ezt a Molnár utcában, a Magyar utcában és a Fehérhegyen található transzformátorok végezték. Ezek a létesítmények 1930 táján épültek. Valamikor az 1940-es évek elején Nagymaros áramellátását összekötötték Esztergommal, így a villanytelep működése megszűnt. Ma már - többszöri átépítés után - csak a Fehérhegyen álló transzformátor áll.

A transzformátornál balra fordulunk és a Hegy utcán felfelé indulunk. A Hegy utca végében 100 lépcső visz fel a következő „hegyre”. A településnek ezt a részét a köznyelv „Melcsesz”-nek hívja, mert a földterületek nagy része a Melts család tulajdonában volt. Itt szép számmal találunk házakat: a hetvenes évektől kezdődően sok gyümölcsöst adtak el a marosiak az ún. „vikkendeseknek”, akik először szerény, majd egyre mutatósabb házakat építettek, sőt, sokan közülük végleg ide is költöztek. Ekkor kezdődött a kerítések felállítása, és ma már sajnos nem lehet szabadon átjárni a völgyek között, pedig még 30-40 éve is erre vezetett a leggyorsabb közlekedő út a Fehérhegy és az Elsővölgy között. A 100 lépcső megmászása után balra, majd jobbra fordulunk, a platón ismét gyönyörködhetünk a kilátásban, immár egy másik szögből, majd az út balra fordul és ismét gesztenyésen át vezet. Az Elsővölgybe érkezünk, ahol lefelé indulunk. Az Elsővölgy alján van - kertjének köszönhetően -Nagymaros legszebb óvodája. Az utca végén jobbra fordulva visszajutunk a központba.
Település ismertető
  • Nagymaros

    Nagymaros a Dunakanyarban, Budapesttől mintegy 50 Km-re, (a 12 számú közút mentén), a Duna bal partján fekvő han...

Szállások Nagymaroson



és környékén