Kállai Éva Kollégium - Makó

látnivalók Makón

Kállai Éva Kollégium - Makó

align=left A Kállai Éva Kollégium épülete, amely eredetileg az Arad-Csanádi Takarékpénztár székházaként funkcionált Makón található, a Belvárosban, a Bérpalota közvetlen szomszédságában.

A székház 1927-ben épült föl Deli Lajos és Jankó Gyula tervei alapján, 3 évvel azután, hogy a trianoni békeszerződés következményeként független pénzintézetté vált az Arad-Csanádi Gazdasági Takarékpénztár Rt. makói fiókja. A munkálatok során 2 emeletet húztak a földszintes épületre. A kivitelezési munkálatokat Papp József irányította.

Az 1930-as években az épületben lakott Tóth Aladár főorvos, Makó díszpolgára. Az épületben 1944 és 1949 között a szovjet katonai parancsnokság kapott helyet. Ennek emlékére 1974-ben emléktáblát avattak a homlokzatán. 1949-től 1953-ig működött kollégiumként, diákotthonként. A rendszerváltás utáni években a Makói Grafikai Művésztelep résztvevőit szállásolták el benne. Jelenleg üresen áll; a Makói Termál- és Gyógyfürdő fejlesztéseként az önkormányzat az épület szállodaként való hasznosítását tervezi.
Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makón



és környékén