Jankovich-kúria

látnivalók Rácalmáson

Jankovich-kúria

A kúriát 1756-ban építtette Jankovich Miklós, Fejér vármegye főispánja barokk stílusban. A kúria festői környezetben, a Duna partján épült, ahonnan remek sétákra nyílik lehetőség mind a falu, mind a folyó irányába.

Rácalmás legfőbb büszkesége a 2006. évben Phare-pályázati segítséggel felújított Jankovich-kúria, amely mint konferencia-központ és ökoturisztikai látogatóközpont funkcionál.

A kúriát 1756-ban építtette Jankovich Miklós, Fejér vármegye főispánja barokk stílusban. A kúria festői környezetben, a Duna partján épült, ahonnan remek sétákra nyílik lehetőség mind a falu, mind a folyó irányába. Az erőt sugárzó tornyos kapu íve alatt áthaladva figyelmünket a főépület legjellegzetesebb része, a hétnyílású udvari árkádsor ragadja meg, íveivel, erőteljes oszlopaival. Az udvar és a dunai oldal kertjének szökőkútjai főúri pompát kölcsönöznek a kúriának, akárcsak a keleti homlokzat tornácáról nyíló látvány: a szemet gyönyörködtető őspark árnyat adó vén fáival. Híres az épületegyütteshez tartozó „pokolpince”, amely az urak kártyaszenvedélyének színhelye volt. Az egyik Jankovich-utód állítólag itt kártyázta el minden vagyonát.

A ma már magántulajdonban lévő Modrovich-Bay-kúria egyike a falu legimpozánsabb épületeinek. Pompás külseje kitűnő fekvéssel párosul; a kúriából nyíló látvány a Dunával és a Duna-Tisza közével páratlan élményt nyújt. A kúria 1840 körül épült, későklasszicista vonásai: például a két pillér és oszlop által tartott timpanonos portikuszok elől és az épület hátulján valamint az épületet körbeölelő kert főúri hangulatot árasztanak.
  • 

    Rácalmási látnivalók

    • Ófalu

      Rácalmás
      A rácalmási löszfal, az alatta lévő hordaléklejtő és az azon megtelepült ófalu olyan táji, természeti érték, amelyne...

    • Rácalmási Nagysziget és az Ártéri Nagyösvény

      Rácalmás
      A táplálékban gazdag holtágak és öblök változatos madárvilágot fogadnak be. A Nagy-szigeten jelenleg is 92 különböző...

    • Jankovich-kúria

      Rácalmás
      A kúriát 1756-ban építtette Jankovich Miklós, Fejér vármegye főispánja barokk stílusban. A kúria festői környezetben,...

      
Település ismertető
  • Rácalmás

    Rácalmás város a Duna jobb partján, Budapesttől mintegy 61 kilométerre délre, Dunaújvárostól 4 kilométerre é...

Szállások Rácalmáson



és környékén