Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria - Békéscsaba

látnivalók Békéscsabán

Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria - Békéscsaba

align=left A Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria 2003. októberében nyílt meg kiállítóhelyként Békéscsabán, a Csaba Center III. emeletén, 2006. áprilisától muzeális intézményként működik.

Jankay Tibor (1899. Békéscsaba-1994. Los Angeles) képzőművész végrendeletében szülővárosára hagyta életművét és vagyonát, azzal a feltétellel, hogy a város a művészeti alkotások bemutatására egy állandó kiállítóhelyet biztosít, mely az örökhagyó nevét viseli. Az intézmény állandó kiállítása a Jankay hagyatékról ad áttekintést, ahol a művész grafikáit, festményeit, kerámia szobrait és az általa gyűjtött törzsi művészeti tárgyait mutatja be a látogatóknak. A gazdag életműből rendszeresen cserélődő válogatás mindig új műtárgyakkal ad képet a művész munkásságának egy-egy korszakáról.

2007 novemberétől Jankay Tibor alkotásaiból a harmadik összeállítást láthatja a kedves közönség . A válogatásban az 1960-as évektől a művész utolsó korszakáig, a nyolcvanas évek elejéig találunk alkotásokat. Ez a kísérletező Jankay művészetének kiteljesedő, magára találó, beérett korszaka. E kiállításra most azok a festmények kerültek amelyeket még Jankay kereteztetett, tehát valószínű, hogy kiállításokon szerepeltek, vagy egyszerűen csak közel álltak a művész szívéhez és otthonában helyezte őket a falra.

A muzeális gyűjtemény 2006-ban újabb műtárgyakkal gyarapodott. Az adomány Békéscsabához és Jankay Tiborhoz személyesen kötődő művészek, ill. örököseik által felajánlott művekből, a Kolozsváry és Tevan családok művészeinek munkáiból áll. Az állandó kiállításban egy-egy alkotással ők is szerepelnek.

align=right A Jankay örökség 800 kötetes művészeti könyvállománya a Békés Megyei Könyvtárban került elhelyezésre.
Az időszaki tárlatoknak a Kortárs kiállító terem ad otthont; a Békéscsabán élő és az ide kötődő alkotók mellett hazai és külföldi kortárs művészek, vagy alkotóközösségek tárlatainak, cserekiállításoknak, művésztelepen készült munkáknak.

Az intézmény a kiállítások mellett egyéb kulturális és művészeti programokat is szervez. A helyszínen vásárolni lehet képeslapokat, kiállítási katalógust, helytörténeti és művészeti témájú kiadványokat. A galéria a hét minden napján 9-18 óráig látogatható, a belépés és a tárlatvezetés ingyenes.

Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria
Békéscsaba, Andrássy út 37-43.
(Csaba Center III. emelet)
Tel.: 66/524-535
Nyitva tartás:
Egész évben, minden nap 9-18 óráig
A belépés díjtalan!
Település ismertető
  • Békéscsaba

    A közel 64 ezer lakosú Békéscsaba Magyarország dél-keleti határán, Budapesttől mintegy 200 km-re található. B...

Szállások Békéscsabán



és környékén