Irodalom Háza - Mészöly Miklós Múzeum - Szekszárd

látnivalók Szekszárdon

Irodalom Háza - Mészöly Miklós Múzeum - Szekszárd

Szekszárd főteréről rövid sétával érhető el a Séd patak kanyarulatában, Babits Mihály szülőháza szomszédságában, a szecessziós homlokzatú földszintes polgárház, az Irodalom Háza, benne a Mészöly Miklós Múzeum. Mészöly Miklós (1921-2001) hagyatékának jelentős részét özvegye, Polcz Alaine 2003-ban az író szülővárosának, Szekszárdnak ajándékozta.

align=right Az Irodalom Házában létrejött állandó kiállítás valósághűen idézi fel Mészöly Miklós és Polcz Alaine budapesti lakásának két részletét. A miliőt, mely az írót több mint ötven évig körülvette, mely az irodalmi élet egyfajta központja is volt, az ötvenes évektől kezdve élénk társasági élet zajlott Mészölyéknél. Gyakori vendégek voltak az íróbarátok, majd a tanítványok. Az antik bútorokkal berendezett könyvtárszobában az író nagy biedermeier íróasztala áll, rajta látható az évtizedekig használt írógépe. A zsúfolt könyvespolcok felett a barátok által ajándékozott festmények, művészeti reprodukciók láthatók.

align=left A puritán kis háló-dolgozószobában az erdélyi csergével borított ágya. Közvetlenül a feje mellett lógott a falon a szekszárdi borrend medálja, a Demokratikus Charta 1992. szeptember 4-i nagygyűlésének belépőkártyája és egy amerikai emlék. Egyszerű íróasztala felett a megsárgult fotók, képek. Az ágy felett és a falakon körben könyvekkel megrakott polcok sorakoznak. A két szobában együtt több mint 2500 kötet látható.

További információk:
Irodalom Háza - Mészöly Miklós Múzeum
Szekszárd Babits Mihály u. 15.
Tel: +36 (74) 410-783
Település ismertető
  • Szekszárd

    Szekszárd a nemes borok és a művészetek városa. Tolna megye székhelye a Dunántúli-dombság és az Alföld talál...

Szállások Szekszárdon



és környékén