I. világháborús emlékmű - Hajdúszoboszló

látnivalók Hajdúszoboszlón

I. világháborús emlékmű - Hajdúszoboszló

A Református templom kertjében találjuk meg a város I. világháborús emlékművét.

align=left A város elégedett lehetett Somogyi Sándor szobrászművész korábbi köztéri munkájával (ugyanis a Gönczy Pál mellszobrot ő készítette el, 17 évvel korábban), mert az I. világháborús emlékmű elkészítésével is őt bízta meg. Az avató-ünnepségre 1927. október 20-án kerülhetett sor.

A krónikákból kiderül, hogy a város kasszája szinte üres volt, az emlékmű avatására mégis nagyszabású ünnepségsorozattal készültek, ahol az egész város mozgósítva volt, a lovasbandériumtól az iskolákig. Az emlékmű avatására meghívták Horthy Miklóst, Magyarország kormányzóját, tették ezt azért is mert az ekkortájt feltört gyógyvíz és gáz hasznosításának megvalósítása óriási anyagi gondokat okozott a városnak, így a kormányzótól pénzügyi segítséget reméltek.

Ezért aztán nem sokat törődve azzal, hogy egy háborús emlékmű avatására kerül sor, melyen 1051 szoboszlói hősi halott neve található, színes külsőségekkel, egy 500 fős bankettel zárták az ünnepségsorozatot.

A régi gondok, ünnepségek azóta feledésbe merültek, az emlékmű maradt, melynek talapzatára a hozzátartozók a mai napig lerakhatják az emlékezés virágcsokrait.
Település ismertető
  • Hajdúszoboszló

    Hajdúszoboszló az Alföld északi részén, Budapesttől 200 km-re található. Szoboszló környékén három jellegz...

Szállások Hajdúszoboszlón


További találatok: |

és környékén