Hosszúháti mezővédő erdősávok - Püspökladány

látnivalók Püspökladányon

Hosszúháti mezővédő erdősávok - Püspökladány

align=left A védett mezővédő erdősávokat a Püspökladányt Hosszúháttal összekötő út mellett, a vasúti átkelőtől 7 km távolságban találjuk. A 25 hektár kiterjedésű, húsz méter széles, alapvetően kocsányos tölgyekből álló sávrendszer 1981-től élvez védelmet.

Az erdősávok telepítése erősen megosztotta az erdész és agrár társadalmat, sok érv szólt mellette és ellene is. Az előző század közepén az Országos Erdészeti Főigazgatóság kiadványban ismertette a nem állami tulajdonú, erdőn kívüli területek fásítási feladatait. Ezekben találjuk a mezővédő erdősávok létesítését is.

Ennek értelmében a mezőgazdasági földek szélére erdősávot kell telepíteni, hogy a szél, a csapadék és a hó káros hatásai csökkenjenek, illetve az eső és a hó egy részét felfogja. Az elgondolás jó volt, melyet tényekkel egyértelműen igazoltak, mégis néhány vélemény szerint túlságosan sok hasznosítható termőföldet köt le az erdősáv.

Később az erdősávok telepítését akáccal végezték, mely a tölgynél lényegesen gyorsabban nő ugyan, de a talajt kizsigerelő jellege miatt az aljnövényzete és madárvilága meg sem közelíti a tölggyel telepített erdősávokét.

A hosszúháti mezővédő erdősávok erdészeti és agrártörténeti szempontból is figyelmet és védelmet érdemelnek. A 25,3 ha területen elhelyezkedő természeti érték helyi védettséget élvez.

Cím:
Püspökladány-Hosszúhát közötti út
Település ismertető
  • Püspökladány

    Püspökladány város Hajdú-Bihar megyében, a Püspökladányi kistérségben, a Hortobágy, a Nagykunság és a Nagy...

Szállások Püspökladányon



és környékén