Horváth Mihály Gimnázium - Szentes

látnivalók Szentesen

Horváth Mihály Gimnázium - Szentes

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium a térség legrégibb középfokú oktatási intézménye. 1859-ben alapították, de a mai épületbe csak hosszú idő múlva jutottak el. 2007-ben az iskola egy nem egyenrangú társulás vezetője lett.

align=left 1714. óta működött Szentesen a református egyház által fenntartott elemi iskola mellett az úgynevezett „latin iskola”. Itt leginkább a debreceni nagykollégiumban teológiát végzett diákok töltöttek el két-három évet oktatóként, így gyűjtve pénzt későbbi egyetemi tanulmányaikra. Az iskola épülete a mai járásbíróság helyén állt.

1747-ben a legidősebb városháza épületébe költözött az iskola, melynek léte azt bizonyítja, hogy a török elleni felszabadító harcok után hazatérő szentesi lakosságban nőtt az igény egy, az elemi iskolás szintnél magasabb műveltségre. 1859-ben a református egyháztanács elhatározta egy négyosztályos gimnáziumi oktatás elindítását.

align=right 1888. óta a mai épület téglaburkolatú részében zajlott az oktatás. Az 1922-23-as tanévtől kezdve a gimnázium Horváth Mihály nevét viseli. 2007-ben igazgatói összevonások miatt az iskolát összevonták a Boros Sámuel Szakközépiskolával. A két intézmény nem egyenrangú társulásából létrejött a Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola. A főintézmény a gimnázium lett, a Boros Sámuel Szakközépiskola pedig tagintézményeként működik.
Település ismertető
  • Szentes

    Szentes város Magyarország dél-alföldi régiójában, azon belül Csongrád megyében, a Tisza és a Hármas-Körös...

Szállások Szentesen



és környékén