Hevesi Sándor Általános Iskola védett udvara - Nagykanizsa

látnivalók Nagykanizsán

Hevesi Sándor Általános Iskola védett udvara - Nagykanizsa

Ahogy az oázis különleges szépsége és életet adó vize, zöld vegetációja megszakítja a sivatag egyhangú tengerét, úgy képez különleges foltot Nagykanizsa keleti városrészének betonsivatagában a Hevesi Sándor Általános Iskola udvara. Az emberi akarat és lelkesedés alakította ki a sivár környezetben ezt a szép kertet. Néhányak ötlete, szorgos keze, és tanári irányítás mellett a diákok gondossága, ma pedig már egy város helyi rendelete és figyelme segíti, hogy tartós „jelenség" legyen ez a tündérkert. Olyan országosan is követendő és követhető példa jött itt létre, mely akár osztálykirándulások, pedagógiai tapasztalatcserék egyik állomása is lehet.

align=right A nagykanizsai Hevesi Sándor Általános Iskola átadásakor a szünetudvar és a sportudvar szinte teljesen csupasz volt. Az udvart szerencsére teljesen körbekerítették. Ez tette lehetővé a lakótelepi környezetben a saját kert kialakítását. A kialakuló kertet látva a szülők is bekapcsolódtak a növények számának gyarapításába. A gondnoki lakás körül lassan megszületett egy kis virágoskert.

A konyha előtti területen szivarfa, tulipánfa, magnólia, olajfa, orgona, díszbarack, duglász- és ezüstfenyő növögetett. Az épület egyik falának oldalán sodort- és szomorúfüzek váltakozó sorát telepítették. A szünetudvar és a salakos futópálya közé tujasövényt ültettek. A kert északi kerítése mellett nyírek, lucfenyők, mályvacserjék indultak fejlődésnek.

Az iskola tantervébe illeszkedő kirándulások, táborozások olyan helyekre juttatták el tanulókat a „panel környezetből", ahol megérthették a természet, a környezet megóvásának fontosságát, s ezt saját parkjukban aztán meg is élhették. Most már cél lett egy olyan kert létrehozása, melynek segítségével hatásosabbá lehetett tenni a gyerekek környezettudatos nevelését, a biológia és a környezet órákat.

1997-ben kerülhettek a botanikai ismertető táblák is a növények mellé. Az iskolakertben ma már majdnem 150 növényfaj és változat él, egyharmaduk hazánk természetes növénytakaróját képviseli. A pedagógusok családlátogatásokon tapasztalták, hogy a kert fejlődésével arányosan nőtt azoknak a családoknak a száma, ahol a gyerekek gondozni kezdtek otthon valamilyen növényt.

Az első növény elültetése után 14 esztendővel, 1996. májusában a város önkormányzata a veszprémi természetvédelmi igazgatóság javaslatára a kertet, a benne található botanikai értékek alapján védetté nyilvánította. A kert az elmúlt tanévben megtelt. Ám az első osztályosok is szerették volna elültetni a maguk fáit, cserjéit, virágait. És akkor felfedeztünk egy ápolásra szoruló, üres, gazos-füves, két hektáros területet a panelházak között. A majdani fasorok kicsiny csemetéinek közös elültetésével itt alapította meg az iskola vezetése a diákjaikkal 2000. április 27-én, városuk napján a felsővárosi sétakertet, hivatalos nevén a Székelykertet.
Település ismertető
  • Nagykanizsa

    Nagykanizsa közepes méretű megyei jogú város Zala megyében. A Nagykanizsai kistérség központjaként számos tel...

Szállások Nagykanizsán



és környékén