Hagymaház - Makó

látnivalók Makón

Hagymaház - Makó

A város 1998-ban épült, Makovecz Imre által tervezett színháza. Az egész kistérség kulturális központja, színházi előadásokon kívül vitaesteket, díjátadókat és zenés-táncos produkciókat is bemutatnak itt, egyben a város egyik legismertebb jelképe. Az épület helyén korábban is az azonos nevű színház működött, amely értelmiségi és hagymatermelő családok összefogásának eredményeképpen épült még a 1936-ban.

align=left A Hagymaház Makó város 1998 októberében épült, színháztermet is magába foglaló kulturális központja, a település egyik legismertebb látványossága. A mostani Hagymaház helyén elődje állt, amelyet 1936-ban építettek modernista stílusban; nevét onnan kapta, hogy a városi hagymaegyesület tagjai emeltették, benne árucsarnok és egyesületi helyiségek kaptak helyet.

align=right A Makó és Vidéke Hagyma és Zöldségtermelőinek Egyesülete egy olyan épületet akart létrehozni, amely egyszerre funkcionálhat majd egyesületi székházként, valamint termeltetési és értékesítési központként. A munkálatok 1935. október 13-án kezdődtek meg, és 1936 júniusában fejeződtek be. A lapos tetejű, részben tetőterasszal ellátott épület egy kocka és egy hasáb tömegű részből állt, melyhez egy – a nagytermet kiszolgáló – alárendelt tömegű, kapuzati szakasz csatlakozott. A Hagymaház hamarosan jelentős gazdasági-kulturális központtá fejlődött.

Az 1990-es évek végére nyilvánvalóvá vált az épület elmaradottsága és korszerűtlensége. Burkolata, állaga, talapzata leromlott, akusztikája és nézőterének állapota tarthatatlanná vált. Így a város elhatározta egy új színház felépítését. A terveket Makovecz Imre készítette; az új Hagymaház felépítésével kezdődött el a neves építész és a város máig tartó szoros együttműködése.

align=left Az épületet kilenc év után, 2007 novemberében felújították, új hidegburkoló lapokat raktak a régebbiek helyére, és renoválták a falakat is. 2007 decemberében a legnagyobb megyei lap olvasóinak szavazatai alapján egyike lett Csongrád megye hét csodájának.

A négytornyú épület megidézi a református ótemplom fehér falát, tornyát, egykori kerítésének négy bástyáját; egyben a makói polgár büszkeségének is jelképe. Az épület alsó része olyannak tűnik, mintha földből nőne, tartószerkeszetei a növények száraihoz hasonlóan emelkedik.
Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makón



és környékén