Gyulai Várfürdő

látnivalók Gyulán

Gyulai Várfürdő

A Várkertben, a várral szemben találjuk a Várfürdőt. 1958 novemberében tört fel a 2005 méter mély kútból a gyógyvíz, és 1959-ben megnyílt a fürdő. Látogatottságának növekedése minden várakozást felülmúlt. 1968-ban megindult a gyógyvizes kezelés.

Az első kút után még öt mélyfúrású kutat fúrtak a fürdő ellátására. A fürdő vizét 1971-ben gyógyvízzé, a környékét 1985-ben gyógyhellyé nyilvánította az akkori egészségügyi miniszter.

align= right A méltán híres négycsillagos strand- és gyógyfürdő, a Gyulai Várfürdő kényeztet, ellazít, megmozgat és gyógyít. Egyediségét garantálja a 8,5 hektáros meseszép egykori Almásy kastély parkja. A kültéri medencéknek otthont adó, botanikai látványossággal bíró őspark természetvédelmi terület. Megtalálható itt az Árnyékolós, a Dögönyözős és a Pezsgőfürdős gyógyvizes medence. A gyermekek kedvence a Gyermek-paradicsom, a fiatalokat vonzza a hullám- és a csúszdás medence, az úszni vágyókat várja a 25 méteres és az 50 méteres úszómedence. A Wellness Center kör alakú élménymedencéjében buzgárok, skótzuhany és vizisünök fogadnak bennünket. A valaha grófi lovardaként működő épületben kaptak helyet a beltéri medencék.

A magas ásványianyag-tartalma miatt barnás tónusú gyógyvíz, alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos, különböző megbetegedésekre szolgálhat gyógyírként.

Kúrálják itt magukat azok, akik mozgásszervi megbetegedésekben szenvednek, reumás panaszokkal vagy helyi idegbántalmakkal küszködnek. Ez a termálviz igazán hatékony balesetek, műtétek utáni rehabilitációs kezelések, savas eredetű gyomorbántalmak és gyulladásos nőgyógyászati betegségek esetén is. Gyógyászatunkon igénybe vehető a fizikoterápia, a hydro terápia, a balneo terápia és a gyógytorna.

A világszínvonalú Castello szaunapark számtalan luxusszolgáltatással kényezteti vendégeit a belső és szabadtéri részeken egyaránt. Az itt pihenő vendégek számos, testet-lelket melengető szaunafelöntések közül választhatnak, hiszen kérhető a szaunamesterektől a sörös, mézes, sós, bástya és érzéki szaunafelöntés is. Szaunázás után csobbanhatunk a szabadtéri fadézsás merülőkben, vagy lazíthatunk a szabadtéri jakuzziban. Igazi élmény a kültéri kandalló melletti időtöltés, pazar fotelokban egy forralt bor vagy egy vitamindús koktél szürcsölésével. Színesíthetjük a programot a beltéri pihenőben, ahol fűtött padok, látványkandalló, hang- és fénytechnikai effektusok várják, hogy kényeztessék a vendégeket. Nincs több stressz, hiszen testileg-lelkileg átmelegítve távozhatunk innen.

Szaunák

A világszínvonalú szaunapark számtalan luxusszolgáltatással kényezteti vendégeit a belső és szabadtéri részeken egyaránt.

Finn szauna (88°C)
A szauna finn eredetű szó, a "savu" (füst) szóból származik. Olyan fürdőzési forma elnevezése, amely Finnországban évszázadok óta széles körben ismert: a számtalan tó, folyó partján, a keleti-tengeri öblök partvidékein mindenütt láthatóak kis fürdőházak. A szauna valójában egy váltófürdő. Felhevülés a forró-száraz levegőn a szaunakabinban és az azt ismétlődően azt követő lehűlés a szabad levegőn illetve a hideg vízben. A felhevülés és a tudatos hűtés egymást követő ingerfolyamatát gyakran nevezik „szaunamenetnek”. Ezt legalább egyszer érdemes megismételni, de a gyakorlott szaunázók három szaunamenetet végeznek. Az eredeti finn szauna 40-100°C hőmérsékletű, az ajánlott tartózkodási idő: 8-12 perc (max. 15 perc), gyermekeknek 6-8 perc javasolt. A szaunázás igazi testi-lelki pihenést nyújt az embernek, javul a hangulata, növekszik a teljesítőképessége, segíti a megtisztulást és a test belső méregtelenítését. A testi funkciók észrevehető javulása tapasztalható, különösen ami a szívet és a vérkeringést illeti.

Bástya szauna (85°C)
A bástya szauna a kültéri szaunák legnagyobbja. Itt zajlik a fürdő speciális "bástya"felöntése, melyet kimondottan nagy tűrőképességgel rendelkező vendégeknek ajánlanak.

Casanova szauna (75°C)
A Casanova intimszauna ízlésesen erotikus hangulatot árasztó dizájnnal és fényjátékkal várja vendégeit. Az érzéki felöntés mennyei illata tovább fokozza az intim hangulatot.

Panoráma szauna (75°C)
Kertpanorámás, sótéglával díszített szaunaház. Az elpárolgott só kétféleképp fejti ki hatását: egyrészt kívülről puhítja a bőrt, másrészt belégzés útján gyulladáscsökkentő hatású.

Infra szauna I-II. (55°C, 47°C)
Az infraszauna infravörös sugárzást használva, mély hőérzetet kelt a testszövetekben. Az infravörös hősugárzás a mélyreható meleg miatt alacsonyabb léghőmérséklet ellenére is verejtékezést vált ki. Elviselhető hőmérsékleten működik. Használata alatt egyenletes sugárzó hő képződik. Az infraszauna erősíti az immunrendszert, fokozza a méregtelenítést és kiváló hatással van a bőrre is.

Gőzkabin (45°C)
A gőzfürdőben mindössze 40-50°C van, ezzel szemben a páratartalom a 80 százalékot is elérheti. A nedves gőzben lassabb és kevésbé megterhelő a verejtékezés. Hatásai hasonlóak a finn szaunáéhoz. A melegben a bőr pórusai kitágulnak, tisztulnak, fokozódik a faggyúmirigyek elválasztása, élénkebbé válik a vérkeringés, az izmok ellazulnak, a légutak nyálkahártyájának hurutja is oldódik. Mindezeken kívül kiváló relaxáló hatással bír, kimondottan ajánlott alvászavarban szenvedőknek.

Szaunafelöntések

A felöntés eseményét a szaunázás harmadik és egyben utolsó fázisába érdemes beiktatni. A folyamat 8-12 percig tart, melynek során a szaunamester finom törölköző segítségével legyezi a szaunázók testét körülvevő izolációs réteget. Ezt követően a szaunamesterek kétszer- háromszor öntenek néhány merőkanálnyi vizet (többnyire illóolajjal keverve) a szaunakövekre. A szaunamester felváltva alkalmazza mindkét technikát, így biztosítja a semmivel sem összehasonlítható kellemes érzést.

Ízelítő a Gyulai Várfürdő felöntéskínálatából

Sörös felöntés
A szaunamester sört kever a felöntő dézsa vizéhez, így sült kenyérhez hasonló illat járja át a szaunát. A sörben található E és D vitamin felszabadul, ezek selymessé teszik a bőrt.

Óceán varázsa/ sós felöntés
A verejtéktől nedves bőrt a szaunamester által kiosztott tengeri sóval dörzsöli be a szaunázó, így megszabadul a szaunázás alatt megduzzadt és elhalt hámsejtektől, illetve hárommillió verejtékmirigy válik sokkal aktívabbá. Utána javasolt a mézes felöntésen való részvétel is.

Mézes felöntés
A gőzkabin melegét és az akácméz jótékony hatását egyesítve a szaunamester művészi munkájával, a bőr fellélegzik, selymessé válik, újjászületik, miután testünket bekentük mézzel.

Bástya felöntés
A fürdő speciális ajánlata. A szaunamester a megszokott egy dézsa helyett 2 dézsányi vizet oszlat szét a szauna kályhán, fokozva ezáltal a vízgőzképződést és az extra hőingert. Hatására sokkal erőteljesebb a verejtékezés és a salaktalanítás. Nagy tűrőképességet igényel. Az extrém környezetben jólesik a különféle citrusfélékből kinyert illóolajok harmonikus, friss illatot adó keveréke, amely kellemes közérzetet és jó hangulatot biztosít.

Érzéki felöntés
A szaunamester jázmin vagy jácintolajat kever a felöntő vízbe. A jácint édes, balzsamos illat, jó feszültségoldó, érzéstelenítő, antidepresszáns, és fokozza a nemi vágyat. A jázminolajra azt mondják, hogy maga az érzékiség. Növeli a nemi vágyat, alkalmazható frigiditásra és impotenciára is. Ezen jótékony hatásain kívül görcsoldó, fájdalomcsillapító hatással is bír.

Egyéb kiegészítő szolgáltatások

A Castello szaunapark számos egyéb szolgáltatással színesíti a kikapcsolódást.

- Jégkút
- Beltéri merülőmedence
- Kneipp- taposós skótzuhany
- Beltéri pihenő fűtött padokkal, látványkandallóval, hang- és fénytechnikai effektusokkal
- Szabadtéri fadézsás merülők és dézsazuhanyok
- Szabadtéri jakuzzi
- Szabadtéri kandalló
- Infralámpás pihenőterasz
- Szabadtéri koktélbár
Település ismertető
  • Gyula

    Válassza úti célként az ezerarcú Gyulát! Élvezze a város szépségét, gyógyuljon fürdőnkben, pihenjen száll...

Szállások Gyulán



és környékén