Gyulai Vár - Gyula

látnivalók Gyulán

Gyulai Vár - Gyula

A Várfürdő mellett található Gyula egyik legfontosabb látnivalója a XV. században épült gótikus téglavár, mely Közép - Európa egyetlen ilyen épen maradt sík vidéki vára. A gyulai uradalmat még 1403-ban Zsigmond király adományozta Maróti János macsói bánnak, kinek nevéhez kötődik a vár építése. A nyári színházi rendezvények, előadások egy részét a várudvarban tartják több mint 40 éve.

align= left Maróti János macsói bán idejében emelték a belső várat körülvevő derékvárat is. A vár továbbépíttetése Mátyás király fiához, Corvin Jánoshoz fűződik.Ekkor építették a ma is meglévő kerek ágyútornyot, a rondellát. A várat 1566 nyarán megostromolta a török. A magyarok, a várkapitány, Kerecsényi László vezetésével 14-szer verték vissza Szulejmán szultán seregeit. Végül a 9 hétig tartó ostromállapot tarthatatlanná vált, így feladták a várat. 1683-ban Bécs ostroma után a Habsburgok elszánták magukat a törökök Európából való kiűzésére. A felszabadító seregek 1695-ben értek Gyulára. A város 129 évig volt török megszállás alatt.

align= right A 18. században az új földesúr, báró Harruckern János György a várban serfőzőt és pálinkaházat rendezett be, cselédlakásokat épített és helyreállítatta a várbörtönt. Ő kezdte el építeni a várral szemben lévő Wenckheim kastélyt, valamint az ő nevéhez fűződik a szlovákok, románok és svábok Békés megyébe telepítése. gyulai vár megépítésétől a töröknek való feladásig döntően a királyi udvarhoz köthető. Legközelebb Buda és Vajdahunyad az a két vár, amely egyértelműen ilyen királyi pozíciókkal rendelkezik. Gyula városa az 1848-49-es szabadságharc egyik szomorú helyszíne volt. a később Aradon kivégzett 13 honvédtiszt közül 9-et Gyulára hurcoltak és itt tartottak fogva a kivégzésükig. Fogva tartásuk helyszíneit emléktáblák jelzik.

align= left A vár 16 év után ismét fogadja látogatóit. Itt működik a vármúzeum, ahol az érdeklődők 24 kiállítóteremben járhatják végig, közel hét évszázad történetét. a földszinten található várbörtön, éléstár, magyar és török sütőház, kovácsműhely, fazekasműhely, múzeumpedagógiai terem, borozó és kápolna. A várbörtön négy helyiségből áll, ahol - Bűn és bűnhődés az egykori Magyarországon - címmel mutatják be a kivégző a testcsonkító a testfenyítő a kínzó és a megszégyenítő eszközöket.

align= right Az emeleten várúrnői várúri és várnagyi lakosztályok, várúri hivatali szoba, a szandzsák bég fogadószobája, fegyvertár, alabárdos terem és lovagterem látható. A felszentelt kápolna biztosítja a helyszínt keresztelők esküvők lebonyolításához, melyek hangulatához hozzá járul a középkori borozó is. A vár lovagterme alkalmas fogadások, konferenciák és egyéb jellegű rendezvények lebonyolítására. A gyermekeket múzeumpedagógiai foglalkozások várják a kor szellemében. A vár falai közé visszaköltözött gyulai Várszínház itt kezdte meg 42. évadját. A várkert emellett sok vendégcsalogató szabadtéri rendezvény színhelye is.
Település ismertető
  • Gyula

    Válassza úti célként az ezerarcú Gyulát! Élvezze a város szépségét, gyógyuljon fürdőnkben, pihenjen száll...

Szállások Gyulán



és környékén