Gyógy- és Strandfürdő - Cserkeszőlő

látnivalók Cserkeszőlőn

Gyógy- és Strandfürdő - Cserkeszőlő

1943-ban olajat keresve bukkantak a kutatók arra a termálvízre, amely alap vízbázisát képezte az 1955-ben megnyitott fürdőnek.

A termálvíz 2311 m mélyről tör fel és 82 oC hőmérsékletű. Már a kezdetekkor kiderült, milyen intenzív gyógyító hatása van a mozgásszervi betegségekre, sérülésekre, reumatikus és nőgyógyászati panaszokra. A kezdeti 2 db medencétől nagy utat tett meg a fürdő mai színvonaláig. 1975-ben a forgalom és a medenceszám bővülése következtében egy másik, 1159 m mélységű 67 oC-os termálvizes kút is megfúrásra került. Ezt követően hosszú orvosi vizsgálatok eredményeként mindkét termálvizes kút vize gyógyvíz minősítést kapott. Jelenleg a fürdő vízbázisát 3 db hideg vizes és a már említett 2 db gyógyvizes kút adja. 1998-tól kezdődően nagy arányú beruházás indult.

Felújításra került a 2 db gyógyvizes medence és még egy új épült hozzá. Különféle élményelemek kerültek beépítésre, így többek között hát- és nyakmasszírozó egységek, pezsgőlevegő bevezetés. Felépült egy új élménymedence, mely nemcsak a gyógyulni, pihenni vágyókat vonzza a fürdőbe, hanem a fiatalabb generáció tagjait is. Ehhez kapcsolódik a

homokfoci, a homokröplabda és lábtenisz pálya is. Felújításra került a gyermekmedence és megépült egy 25 x 12,5 m-es tanmedence Közvetlen szomszédságukban nyert elhelyezést az új női-férfi zuhanyzó, WC, öltözőegység. 2003. év tavaszán készült el a hullámfürdő, valamint másik öltöző és vizesblokk egységünk. 2004 nyarának a végén átadták a kétpályás - pályánként 33m hosszú - ponyvacsúszdát, amely a maga nemében Európában is egyedülálló. Megújult az úszómedence is. A fürdő téli-nyári üzemű. Télen 3 db különböző hőfokú fedett ülőmedence és egy úszómedence biztosítja a vendégek felüdülését. A téli fürdő épületében nyert elhelyezést a gyógyászati egység, ahová mind beutalóval, mind egyénileg érkeznek a gyógyulni vágyók.

Ma már nem kell a tengerpartra utazni, vagy a föld alá ereszkedni. Elég, ha ellátogatunk a cserkeszőlői gyógysó szobába, ahol a Lengyelországból származó Bochniai gyógysó áldásos hatásait élvezhetjük. Itt bármikor elérhetővé tehető természetes sóbányák mikroklímája. A falai, a mennyezete és a padozata só- réteggel borított. A gyógyhatás legfontosabb tényezője, a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgők sima izomzatára kifejtett hatás.

Megszünteti a gyulladásokat, csökkenti az allergiás panaszokat, helyreállítja a fiziológiás jellemzőket, illetve a légzőszervek mikroflóráját Erősíti a szervezet immunrendszerét, fokozza az egyén teherbíró képességét. Hatásos az asztma, bronchitis, tüdőemfizémia, tüdőtágulat, tüdőműtétek utáni utókezelésre, légcső-gyulladás, mandulagyulladás, garatpolip, homlok és arcüreggyulladás, nehéz légzés stb. kezelésére. A gyógyulás csak kúraszerűen alkalmazva eredményes. Egy kúra 10-21 kezelésből áll, a betegségtől függően. Orvosi beutaló nélkül is bárki használhatja. A terápia eredményeképp elérhető a teljes tünetmentes gyógyulás.

A kádfürdővel új gyógyászati kezelésekre is lehetőség van Cserkeszőlőn. A kádas fürdő sok olyan bőrbeteg ember gyógyulását segítheti, akik betegségük miatt nem élvezhetik a strandolás nyújtotta pihenés előnyeit, illetve bőrbetegségeiken túl reumás, és egyéb panaszokkal élnek. A kádfürdő különlegessége még a Lengyelországból származó gyógysó használata, melynek gyógyvízben elkeverve kiváló hatása van bőrbetegségekre. Elősegíti a műtét utáni hegek gyógyulását és a bőr regenerálódását. Jó hatással van a pikkelysömörre. Ha nem is gyógyítja meg teljesen azt, hosszú időre tünetmentessé teszi.


  • 

    Cserkeszőlői látnivalók

    
    1 |  
Település ismertető
  • Cserkeszőlő

    Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén, a Tiszazugban fekszik a Tisza és a Hármas-Körös között. A Budapesttől...

Szállások Cserkeszőlőn



és környékén