Gemenci Erdei Vasút megállói - Baja

látnivalók Baján

Gemenci Erdei Vasút megállói - Baja

align=left A kisvasút állomása Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban található. Az állomást elhagyva, mintegy 500 méter megtétele után belép a Gemenci erdőbe és végig szebbnél szebb tájain halad. Közvetlenül az elindulás után – mielőtt még keresztezné a töltést és belépne az ártérre – elhalad az Arborétum mellett.

A nagyrezéti erdőrészben ideiglenes megállóhely épült, mely az Ökoturisztikai Központból gyalogosan, kiépített sétaúton is elérhető. Az itt található vadmegfigyelő helyen szelíd, fiatal állatokkal (vaddisznókkal, gímszarvasokkal) találkozhatunk. A Nagyrezéti forgalmi kitérőt elhagyva, kb. 6 km megtétele után ér ki a szerelvény a Rezéti-Duna partjára.

A Nyárilegelő nevű régi uszályrakodó magas partjáról jó rálátás nyílik a legnagyobb gemenci mellékágra és a szemben lévő Veránka-sziget festői fűzeseire. A vízben és a parton halászeszközöket, madarakat lehet felfedezni. Az erdei vasút pályája itt, a Nyárilegelő forgalmi kitérőnél érinti először az országos kék túra útvonalát, valamit innen indulnak a Rezéti-Dunai vízitúrák is.

Pörbölytől 7 km-re Lassi állomás a Lassi-Duna partján található. Hajdanán itt a kerületvezető erdész szolgálati lakása volt, aki egész évben itt lakott a családjával. Sokszor csak a kisvasút volt az egyetlen összeköttetése a külvilággal. Ma a Lassi-menti Halásztanya és halászati bemutatóhely található itt, valamint és pihenőpark (erdei játszótérrel, nagy fedett pihenővel, kiépített tűzrakó hellyel).

A vonatról leszállva, az országos kék túra útvonalán haladva eljuthatunk a Szekszárdi Dombvidékre, vagy ellenkező irányban haladva a bajai Duna hídhoz, illetve Bajára is. A Lassi és Malomtelelő állomás közötti sétaút a kék kereszt jelzésű.

align=left Lassitól egy kilométerre lévő Malomtelelő megállóhelytől induló tanösvényen végigsétálva (kb. 45 perc) tájékoztató táblák segítségével megismerkedhetünk a Gemenci erdő állat- és növényvilágával, valamint a Duna mederváltozásaival. A megállótól 200 méterre lévő megfigyelőtoronyból figyelhetjük meg a fokozottan védett területen élő vízimadarakat, vagy a mocsárréten tartózkodó vadakat. A vonattal tovább utazva elhaladunk, pl. a Grébec-Duna, a Bárkarakodó-rét, vagy a Hamis-tó mellett, illetve magunk mögött hagyjuk a Gyöngyösoldal-, a Szomfovai Delta- és az Ásásduna forgalmi kitérőket.

Pörbölytől 19 km-re egy delta-vágány segítségével ágazik el a fővonalból a Duna partra vezető szárnyvonal, melyen Gemenc-Dunapart állomásra jutunk. A Gemenci Delta a végcélja az erdei vasút másik végpontjáról, Keselyűsből közlekedő menetrendi vonatoknak, illetve itt szállnak át a Pörböly felé utazók.

align=right Mint már a nevében is benne van, a Gemenc-Dunapart megállóból gyönyörű kilátás nyílik a Dunára. Az állomáson esőbeállót, rönkasztalokat és padokat, erdei játszóteret és személyhajó kikötőt találunk – ide érkezik Bajáról a Gemenc Zrt. „Gemenc” nevű sétahajója.

Pörbölytől 24 km-re, a Holt-Sió parton található állomáson lehetőség van a Gemenc Volán Szekszárd – Sió-Árvízkapu között közlekedő menetrendi járataira történő átszállásra, mellyel Szekszárd MÁV állomásig utazhatunk.

align=left Várhatóan 2009 májusában kerül átadásra, az erdei vasút Keselyűs állomásánál, az Őcsény 30.C-jelű erdőrészletben a Keselyűsi tanösvény. A tájékoztató táblák a folyamatos erdőborítást eredményező, fenntartható gazdálkodásról, az erdőszerkezet átalakításáról, valamint az erdő élővilágáról és az erdő felújításáról fognak tájékoztatást adni.

A vonatról leszállva rövid erdei séta után elhagyhatjuk a Gemenci erdőt. A végállomás körül kialakított Bárányfoki tanösvényen is sétálhatunk (kb. 55 perc), megtekintve a jellegzetes ártéri tájat, a vegetáció jellemző fajait, az erdei élőhelyeket.
Az erdő szélén helyezkedik el a Gemenci kiránduló Központ, és itt tekinthető meg a Duna-Dráva Nemzeti Park „Élet az árterén” kiállítása is.

align=right A menetrendi járatokon kívül különvonatot is lehet igényelni, de lehetőség van a kisvasutazást Dunai hajózással is kombinálni (bajai indulással ill. érkezéssel). A kisvasút állomás épülete mellett találhatjuk meg a Pörbölyi Erdei Iskolát, ahol csoportok számára előzetesen étkezés is megrendelhető. Az erdei iskolában 40 főnek szállást is tudnak nyújtani.

A kisvasúton, a kiránduló hajón, a tanösvényeken előzetesen szakvezetést is lehet kérni (Tel.: 74/491-483).
Felhívjuk a figyelmüket, hogy 2008. május 1-től KESELYÛS és BÁRÁNYFOK között a menetrendi személyforgalom ÁTMENETILEG SZÜNETEL!
  • 

    Bajai látnivalók

    • Jelky András szobra - Baja

      Baja
      A szobor az 51-es és 55-ös főút kereszteződésénél található. Baja város híres szülöttének állít emléket, a róla...

    • Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ - Baja

      Baja
      A városi könyvtár a város legszebb műemlék épületében az 1845-ben épült késő klasszicista zsinagógában és a mellet...

    • Szent Miklós Görögkeleti Plébániatemplom - Baja

      Baja
      A bajai szerb lakosság három templomából kettő maradt fenn. A legrégebbi a Szent Miklós tiszteletére emelt templom.
      ...

    • Deák Ferenc - Zsilip Múzeum - Baja

      Baja
      Deák Ferenc téglafalazatú hajó- és táp zsilip a Sugovica, a Ferenc tápcsatorna és a szeremlei Holt Duna találkozásánál...

    • Bunyevác tájház - Baja

      Baja
      A török hódoltság után Észak-Bácskába vándorolt katolikus horvát népességnek, a bunyevácoknak század eleji lakáskul...

    • Éber Emlékház - Baja

      Baja
      Baja a XX. századi képzőművészetének meghatározó szereplője az Éber család. A ház, amelyben éltek egyszerre mutatja b...

    • Nagy István Képtár - Baja

      Baja
      A hajdani Vojnich-kúriában, az 1830 körül épült klasszicista stílusú műemléképületben kaptak méltó helyet az 1937-be...

    • Türr István Múzeum - Baja

      Baja
      A múzeum egyik bejáratánál a tenger-isten, Neptun szobra fogadja a látogatókat.

      Állandó kiállítások: Élet ...

    • Városháza - Baja

      Baja
      A Sugovicára néző reneszánsz olasz stílusú Szentháromság téren áll a mai Városháza, a hajdani barokk Grassalkovich-pal...

    • Anya gyermekével szobor - Baja

      Baja


      A szobor a Jelky András tértől nyugati irányban mintegy 800 méterre található.

      Balázs István kolo...

    • Takarékpénztár épülete - Baja

      Baja
      Az egykori Grassalkovich épületek 1862-ben kerültek a város tulajdonába, amikor ezt az épületet a város továbbadta a Baja...

    • Zsinagóga - Baja

      Baja
      A klasszicista stílusú zsinagóga 1845-ben épült az 1840-ben, tűzvészben leégett régi imaház helyén. Az első magyar nye...

    • Szentháromság tér - Baja

      Baja
      A velencei Szent Márk térhez hasonlítják Baja egyedülálló főterét.

      A turisták egyik legmaradandóbb emlékk...

    • Szentháromság-szobor - Baja

      Baja
      A Szentháromság tér közepén áll Baja egyik legrégibb, XVIII. századi, késő barokk stílusú műemléke, a Szentháromsá...

    • Sétáló utca - Baja

      Baja
      Ami Budapestnek a Váci utca, az Baja számára a Szentháromság térről nyíló Sétáló utca, hivatalos nevén Eötvös utca....

    • Tóth Kálmán tér - Baja

      Baja
      A Belváros szívében áll a bajai születésű költő és író, Tóth Kálmán (1831-1881) Bezerédy Gyula által 1894-ben alk...

    • Szent Péter és Szent Pál Plébániatemplom - Baja

      Baja
      A más néven Belvárosi templomot 1765-ben építették barokk stílusban.
      A Tóth Kálmán tér nyugati oldalán álló ka...

    • Páduai Szent Antal Ferences Kolostortemplom - Baja

      Baja
      A Városháza mögött áll a ferencesek (barátok) temploma, mely 1728-1756. között barokk stílusban épült, s 1780-ban átal...

    • Déri-kert - Baja

      Baja
      A bajai származású, szülővárosába dúsgazdagon hazatérő selyemgyáros, műgyűjtő nevét viseli ez a szép sétakert. ...

    • Rókus utca - Baja

      Baja
      Hatalmas gesztenyefák díszítik a Déri-kert melletti Rókus utcát, melynek elején a temetőt és annak kápolnáját érdemes...

    oldalak: 1 | |
      
Település ismertető
  • Baja

    Baja Magyarország déli részén, a Duna bal partján fekszik. Bács-Kiskun megye második legnagyobb városa, a Bajai ...

Szállások Baján



és környékén