Garay János Gimnázium - Szekszárd

látnivalók Szekszárdon

Garay János Gimnázium - Szekszárd

align=right 1892-ben született miniszteri döntés a gimnázium építésének engedélyezéséről és támogatásáról. A terveket Pártos Gyula budapesti műépítész készítette el, a kivitelező Deutsch Salamon budapesti építész volt. Az épületet 1896. április 24-én kezdték alapozni, és 1897. augusztus 2-án adták át rendeltetésének.

align=left Az első igazgatót, Wigand Jánost a pancsovai állami főgimnáziumból helyezték át Szekszárdra. Kezdetben a Széchenyi u. 42 alatti Ellmann-féle házban lakott, és az 1896-97-es tanévben itt működött a tanintézmény is, akkor még mindössze két osztállyal. A második tanév 1897 szeptember 6-án már az új épületben indult. Wigand János 1896-tól 1919-ig vezette az intézményt. Síremléke az alsóvárosi temetőben látható. Az ő lánya volt Wigand Edit szobrászművésznő, aki az Augusz ház falában elhelyezett domborműves Liszt Ferenc emléktábla alkotója.

align=right 1898-1901 között a Wosinsky Mór által alapított múzeum kiállítása is a gimnázium épületében kapott helyet.

Az iskola 1923-ban vette fel Garay János nevét. 1971-ben került a főbejárati kapualjba Garay János mellszobra, amely Buza Barna alkotása.

Cím:
Szent István tér 7-9.
Település ismertető
  • Szekszárd

    Szekszárd a nemes borok és a művészetek városa. Tolna megye székhelye a Dunántúli-dombság és az Alföld talál...

Szállások Szekszárdon



és környékén