Galyatető - Mátraszentimre

látnivalók Mátraszentimrén

Galyatető - Mátraszentimre

align=left "Ha Kékes a Mátra feje, úgy Galya annak dereka." - írta az 1909-ben megjelent gyöngyösi kalauz. A Mátra Egylet már a múlt század végén, 1894-ben épített itt menedékházat. Ez az épület az első világháború előtt tönkrement. Az 1921-24 között épült új épület a második világháború alatt pusztult el.

Galyatetőn, hasonlóan a többi településhez, az 1960-as években indult meg a nagyarányú fejlesztés, ennek köszönhetően tucatnyi vállalati üdülőt, hétvégi pihenőházat emeltek. Galyatetőt ma is sokan a "Nagyszállóval", azaz ma már a Hunguest Grandhotel Galyá-val azonosítják. Ahogy a többi településen, itt is különösen kedveltek a faáruk - fakanalak, sótartók - melyek a közeli Mátrakeresztesről származnak.

2005 áprilisában hatalmas felhőszakadás zúdult a településre, a patakok kiléptek medrükből, óriási pusztítás végezve, napokig nem volt víz, áram a településen. Több lakóház lakhatatlanná vált, az áradat elvitte a műhelyeket, gépeket is. A Galyatetőre vezető út több pontjáról is nagyszerű kilátás nyílik a Kékes tömbjére.
Település ismertető
  • Mátraszentimre

    Mátraszentimre Heves megyei község, egyben Magyarország legmagasabban fekvő települése. Népessége 500 fő. A Fe...

Szállások Mátraszentimrén



és környékén