Fő tér - Gyöngyös

látnivalók Gyöngyösön

Fő tér - Gyöngyös

A város központja a téglalap alakú Fő tér. Mai formáját az 1917-es tűzvész, illetve 2000. évi újjáépítés után kapta. A volt Piac téren állt a régi városháza, és a város földesurainak, gazdag polgárainak középkori eredetű házai, amelynek mai átépített formájában sajátos, Magyarországon máshol nem látható egységes, nyugodt városképet adnak.

A Fő tér 10. az egykori Grassalkovich-ház kétszintes barokk épülete ma a Városi Könyvtárnak ad otthont. Itt van a Tourinform-Galéria és Hermann Lipót festményeinek állandó kiállítása is. Fő tér 13. a mai Városháza, egyenletes, késő eklektikus épülete, barokk alapokon erősen átalakítva.

A tér DK-i sarkán álló szökőkút negyedik motívuma a szőlő. A Fő tér 11. ún. Orczy-ház klasszicista homlokzata mögött XV. századi gótikus épületrészek rejlenek. A tér D-i részén az újjáépítés során feltárt kút új kőkáváin Gyöngyös testvérvárosainak- a dániai Ringsted, az ausztriai Zeltweg, a romániai Kézdivásárhely és a finnországi Pieksämäkki kőbe vésett címerei láthatóak.

Település ismertető
  • Gyöngyös

    Gyöngyös város Heves megyében található. Mátrafüred, Mátraháza, Sástó, valamint Kékestető közigazgatási ...

Szállások Gyöngyösön



és környékén