Fiúiskola mai I. Számú Általános Iskola - Budaörs

látnivalók Budaörsön

Fiúiskola mai I. Számú Általános Iskola - Budaörs

align=left Az 1720-ban újonnan telepített község lakói a templommal egyidejűleg iskolát is kezdtek építeni, amely minden valószínűség szerint a mai Esze Tamás utcai általános iskola helyén állhatott, ez volt Budaörs legelső iskolája és 1738-ban épült fel. 1833-ban emeletet húztak az épületre. 1844-ig fiúk és lányok egy iskolában tanultak, majd a lányok a mai Posta épületébe kerültek, az Irgalmas Nővérek irányítása alatt. A fiúiskola igazgatója Clementis László volt.

1905-ben a Fiúiskolát négy tanteremmel bővítették. Az első világháború után magyar tannyelvű iskola jött létre az Árpád utcában, melynek épületét a katolikus egyházközség vásárolta meg. Ott egy tantermet alakítottak ki tanítói lakással.

Az egyházi iskolák 1948-ban bekövetkezett államosítása idején a Fiúiskola tantestülete vállalta az állami iskolában való oktatást, a Leányiskola szerzetes tanítói viszont nem, így a két épület egy igazgatóság alá került Weber Mihály vezetésével.

1954-ben ismét kettős igazgatás alá helyezték a Fiú- és Leányiskolát, ugyanakkor 1957-ben a koedukáció bevezetésével megszűnt a Fiúiskola elnevezés, így a fiúiskolából 1. Számú, míg a leányiskolából 2. Számú Általános Iskola lett.

1961-ben egy nyolc tantermes iskolát kapott a község a Rózsa utcában, itt indult be 1963-ban a gimnázium működése. 1970-71-től megkezdődött a német nemzetiségi nyelvoktatás is. 1973 és 1980 között ismét egy igazgatás alá került a két intézmény.
Település ismertető
  • Budaörs

    A város kereskedelmi negyedénél halad át a fővárost Béccsel, illetve a Balatonnal összekötő, M1-M7-es autópá...

Szállások Budaörsön



és környékén