Ferences kolostor - Sárospatak

látnivalók Sárospatakon

Ferences kolostor - Sárospatak

Sárospatak a ferencesek egyik legrégebbi magyarországi kolostoralapításai közé tartozik. Mind a ferences, mind a közvetlenül mellé épült klarisszák kolostora mára elpusztult, feltárt alapfalait visszatemették. A ferences kolostor építéstörténetén azonban kitűnően nyomon követhető a hazai gótika stílusfejlődése, s egyben világosan rámutat az udvari művészet hatására is.

align=left A Ferences rendiek feltehetőleg 1261 előtt telepedtek le a település szélén, itt emelték a Boldogságos Szűz tiszteletére a kolostorukat. A kolostor jelentőségét mutatja, hogy a XIV. század elejétől többször tartottak itt közgyűléseket. A kolostor építése három építési időszakhoz köthető.

A reformáció térhódítása következtében 1546-ban a szerzetesek kénytelenek voltak elhagyni Sárospatakot, 1567 előtt Perényi Gábor leromboltatta a kolostort. A ferences és a klarissza kolostor a XVI. század közepe után nyomtalanul elpusztult.A kolostoregyüttes egykori alapfalait feltárták, mára azonban a visszatemetett alapok nem láthatóak.
Település ismertető
  • Sárospatak

    Sárospatak észak-magyarországi város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolctól közel 70 kilométerre északkele...

Szállások Sárospatakon



és környékén