x

Fekete Holló Műemlék-fogadó - Ráckeve

Látnivalók

Fekete Holló Műemlék-fogadó - Ráckeve

A Kossuth Lajos utcában találjuk a Fekete Holló Műemlék-fogadót. Az épület visszakapta eredeti rendeltetését, felújítását követően vendéglőként működik. Különösen szép boltozata, késő-gótikus-reneszánsz ajtói, ablakai ma is láthatók.

A Fekete Holló vendéglő a XV-XVI. században épült. (Régebben Zöldfa vendéglő volt a neve.) Az 1960-as évek végén le akarták bontani, hogy helyére ABC-áruházat építsenek.

Akkori állapotában értéktelen, sokszorosan átépített barokk sorháznak látszott. Amikor azonban kiköltözött belőle a könyvesbolt, a polcok elbontása után látni lehetett, hogy különösen szép boltozata van. A kirakatszekrény eltávolításakor pedig egy reneszánsz ablakkeret töredéke bukkant elő.

Ekkor kiderült, hogy az évszázadok során két szomszédos házat kapcsoltak össze. A részben kimélyített pince ma ismét régi funkciója szerint működik: étterem és pinceborozó. Az épület délkeleti részében a két házat összekötő bejárattól balra három szép XV-XVI. századi teremben étkezhet a betérő.

A hajdani tyúkudvarba rejtett jelentős késő gótikus-reneszánsz ajtók és ablakok ma a Szent István térre nyílnak, a homlokzat elé pedig hangulatos kerthelyiséget telepítettek. Szép iparművészeti alkotás a főbejárat felett található fekete holló cégér, amely Ráckeve címerét tartja karmaival.A Fekete Holló ott áll, ahol 1440 után az ideköltözött szerb kereskedők és hajósok városi központjukat kialakították.