Fa harangtorony - Nyírbátor

látnivalók Nyírbátorban

Fa harangtorony - Nyírbátor

A késő reneszánsz harangtorony nem csak nagyságával, hanem korával is kitűnik, a majdnem 30 méter magas tornyot 1640-ben építették tölgygerendákból, így a mai Magyarország legnagyobb fatornyának számít.

A templom dél-nyugati sarka közelében áll hazánk legnagyobb és egyben legrégibb fa harangtornya, amely 1640 körül épült a Bethlen család megrendelésére. Készítői erdélyi ácsok voltak, amit az is bizonyít, hogy a torony szerkezeti formája, megjelenése és technikai kivitelezése az igen magas fokú erdélyi faművesség jegyeit hordozza.

A torony galériája konzolosan kiugró, alul díszesen faragott, fűrészelt mellvéd deszkázattal készült. Galéria nyílása lőrésszerű az oldalanként öt oszloppal négy részre bontott nyílásokat a sarok merevítők faragásával ívesre alakították ki. A konzolos galéria deszkázata díszesen fűrészelt. A toronysisak a törzs és a szoknyarész zsindely borítású.

A torony szerkezete előre megtervezett, rendkívüli módon túlbiztosított, ami az építők egyfajta félelmét igazolja a szokatlan mérettől. A torony, építésével egykorú, a négy evangélista dombormű képével ékesített harangot őriz, amelyet felirata szerint Bethlen István és Péter öntettek az eperjesi Wierd Györggyel 1640-ben.
Település ismertető
  • Nyírbátor

    Nyírbátor Magyarországon, a Nyírség szívében található. A 13500 lakosú város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye le...

Szállások Nyírbátorban



és környékén