Evangélikus templom- Fót

látnivalók Fóton

Evangélikus templom- Fót

A fóti evangélikusság eredete a reformáció idejére nyúlik vissza. Az új vallási tanok (lutheri) 1526 után kezdtek terjedni, 1533-ban már jelentős teret hódított, ugyanis a törökök nem üldözték a vallást. Később egyre inkább a kálvini helvét irányzat vált meghatározóvá, a lakosság legnagyobb része a templommal együtt református lett.

A 18. század közepén az evangélikus Bohus család lett a földesúr ezen a területen. Az ő kastélyukban tartottak istentiszteleteket a maroknyi evangélikus közösség számára. 1826-ban építették meg az imaházat, az első istentiszteletei helyet, illetve hozzá az iskolát és a tanítói lakást.

A mai templomépület 1873 nyarán készült el Urbán Mihály aszódi mérnök tervei szerint, 1873. szeptember 7-én vette birtokba a gyülekezet. Az egyházközség létrejöttét 1876-ban mondta ki az esperesi gyűlés.

1914-ben, Szeberényi Lajos lelkipásztor szolgálata idején a templom renoválása mellett a torony átépítésére és magasítására is sor került. 1974-ben külsőleg, 1979-ben és 1982-ben belsőleg renoválták. 1997-ben kezdődött meg ismét a felújítás; először belül, amikor a korábban sárgás falak egyszerű fehér színt kaptak.
Település ismertető
  • Fót

    Fót város Pest megyében, a Dunakeszi kistérségben, a Gödöllői-dombság peremén, Budapesttől északra 17 km-re ...

Szállások Fóton



és környékén