Evangélikus Nagytemplom - Békéscsaba

látnivalók Békéscsabán

Evangélikus Nagytemplom - Békéscsaba

A Kistemplomtól alig 10 méterre, az utca túloldalán találjuk hazánk és Közép-Európa legnagyobb evangélikus templomát, a Nagytemplomot. Kiváló akusztikájának köszönhetően kedvelt helyszíne színvonalas komolyzenei koncerteknek.

align=left A 18. század végére annyira megnövekedett a békéscsabai evangélikus lakosok száma, hogy a Kistemplom nem tudta befogadni őket, új templom építésének gondolata vetődött fel. A Nagytemplom helye kapcsán heves viták születtek, melyek során veszélybe került a Kistemplom fennmaradása is.

Szerencsére azt a tervet fogadta el a gyülekezet vezetősége, miszerint a régi templom megmarad, s vele szemben épül fel az új. Telkéül 6 telket vásároltak meg. 1807-ben tették le az alapkövet, reménykedve, hogy néhány éven belül elkészül, de sajnos 1811-ben a nagy infláció miatt az építkezésre gyűjtött pénz elértéktelenedett, s az építkezés pár évre teljesen leállt, majd 1813-tól igen lassú ütemben folytatódott. Végül 1824. június 29-ére készült el.

A csabai Nagytemplom különleges és hazánkban igen ritka építészeti stílusban született. A 19. század elején hazánkban a barokk és copf stílus már letűnt, de a klasszicizmus még nem alakult ki. Az ebben az időszakban épült templomokat és épületeket empire stílusúaknak mondjuk.

align=right A templom a mai Magyarország, a történelmi Magyarország, sőt Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma. Az épület valóban lenyűgöző, mint hatalmas méreteiben, úgy díszítettségében és harmonikusságában. 3 emeletes, órapárkányos tornya 70 méter magas. A toronysisak a csillaggal együtt 15 méter. A templomtest falai kívül 24 méter magasságig húzódnak. Belső hossza 55 méter, szélessége 25 méter. A főhomlokzat a templom leglenyűgözőbb részlete. Itt három ajtó vezet a belső térbe.

Belseje meghökkentően hatalmas méretekkel bír. A falak puritánok, fehér és zöldes vakolatúak, az ablakok kék színűek. A hétboltszakaszos, rapidzmennyezetes, kétemeletes karzattal rendelkező tér ülőhelyeinek száma 3500, közel 5000 hívő befogadására alkalmas.

A bejárat feletti karzaton elterülő, a templom méreteihez méltó, hatalmas orgona jelenleg 3 manuálos, 36 regiszteres, egyike az ország legnagyobb evangélikus orgonáinak, Soukenik János és Rukavina János szegedi mesterek munkája. A 2993 sípos orgonán legutóbb 2000-ben végeztek felújítást.
Település ismertető
  • Békéscsaba

    A közel 64 ezer lakosú Békéscsaba Magyarország dél-keleti határán, Budapesttől mintegy 200 km-re található. B...

Szállások Békéscsabán



és környékén