Erkel Emlékház - Gyula

látnivalók Gyulán

Erkel Emlékház - Gyula

Erkel Ferenc (1810-93) 1795-ben épült szülőházában rendezték be az emlékmúzeumot. Az Erkel család használati tárgyai, dokumentumai és fotói láthatók, köztük a zeneszerző harmóniuma és kéziratos kottái.

align= left A kántor és iskolaház 1795-ben épült, az 1830-as átalakításkor kapta klasszicista stílusát. Az L alakú ház lakórésze három szoba-konyha-kamra beosztású volt, de tartoztott hozzá egy tanterem tanári szobával. Az Erkel család 1806-ban érkezett Gyulára Pozsonyból. Az apa, Erkel József 1841-ig lakott és tanított az iskolában. Itt született 1810. november 7-én fia, Erkel Ferenc, a magyar nemzeti opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője. Gyula város 1888-ban díszpolgárává választotta, szülőházát emléktáblával is megjelölte. Az emlékmúzeum 1968-ban nyílt meg.

align= right Az Erkel család használati tárgyai, dokumentumai és fotói láthatók itt, köztük a zeneszerző harmóniuma és kéziratos kottái. A múzeum féltett kincse a zeneszerző géniusz ötvenéves karnagyi jubileumára tizennégy karátos aranyból készült emlékkoszorú. Súlya 525 gramm, a díszítő lant 39 briliánst tartalmaz. Az emlékházban az Erkel család életkörülményeibe is bepillanthat a látogató: például az általuk használt konyha rekonstruált berendezése által, de végigkísérheti a zeneszerző életútját, az ő fiai zenei tevékenységét is.

align= left Cím:
Gyula, Apor Vilmos tér 7.

Telefonszám:
66/463-552,
30/692-7368
Település ismertető
  • Gyula

    Válassza úti célként az ezerarcú Gyulát! Élvezze a város szépségét, gyógyuljon fürdőnkben, pihenjen száll...

Szállások Gyulán



és környékén