Első polgári leányiskola - Makó

látnivalók Makón

Első polgári leányiskola - Makó

Az leányiskolát az Eötvös-féle közoktatási törvény szellemében építették 1882-ben. Bár eredeti funkciójának betöltésére a kezdettől fogva szűknek bizonyult, a József Attila utca hangulatos épülete többé-kevésbé épen maradt meg az utókornak. 2005-ben kiköltözött az egykori leányiskolából a központi konyha, azóta üresen áll.

align=left Makó város első polgári leányiskolája a Belvárosban található; 1882-ben épült eklektikus stílusban. A város 1875-ben vásárolt földterületet a volt sóház telkéből abból a célból, hogy ott polgári leányiskolát létesítsen. Az Eötvös-féle közoktatási törvény szellemében épült új iskolát 1882. december 3-án adták át.

Az épület túlságosan kicsinek bizonyult, ezért a polgári leányiskola mindössze 12 évig működött itt. Utána az adóhivatal költözött be.Az ügyfelek fogadására kialakított helyiségekben korlátot szereltek föl, a pénzügyőrök részére két helyiséget összenyitottak, és börtönt alakítottak ki.

A későbbiekben az Ipartestület használta az épületet, 1962-ben központi konyha céljára alakították át. A közintézmény egészen 2005 szeptemberéig működött itt, ekkor áthelyezték az újonnan fölépített Pulitzer József Kollégiumba. Azóta üresen áll, a Termál- és Gyógyfürdő fejlesztése kapcsán felmerült az ötlet, hogy benne panzió működjön.
Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makón



és környékén