Egykori kórház - DMKE internátus - Makó

látnivalók Makón

Egykori kórház - DMKE internátus - Makó

Az 1907-ben épült szárny
align=left A Délmagyarországi Közművelődési Egyesület internátusának makói épületében eredetileg kórház működött. A Návay Lajos tér 12. szám alatt áll; két szárnyát 1862-ben és 1907-ben építették.

Csanád vármegye vezetősége 1844-től szorgalmazta egy megyei közkórház létrehozását. Romantikus stílusban készült el az egyedülálló, kétszintes épület. A körbefutó kerek padlásnyílások Koczka Ferdinánd szolnoki építészt feltételezik az épület tervezőjeként.

1906-ban helyszűke miatt a kórház kiköltözött az épületből; helyét a DMKE internátusa foglalta el. Az internátus a főgimnázium intézményeként működött. A háborús viszonyok miatt a DMKE csődközeli helyzetbe került, ezért az internátust a szervezettől a Vallás- és Közoktatási Minisztérium vette át, és benne 1921. szeptember1-jétől itt működött a trianoni Magyarország első állami középiskolai fiúinternátusa.

Az első bécsi döntés eredményeképpen Felvidék déli része ismét Magyarországhoz került. A kormány döntése értelmében a nagymúltú intézményt 1939 nyarán Kassára helyezték át. Ezután egészen 1944-ig a vármegye közművelődési épületeként funkcionált, helyt kapott benne a megyei és városi könyvtár, a levéltár és a helyi múzeum gyűjteménye is. 1944 szeptemberében, a város kiürítésekor a régészeti gyűjtemény értékesebb részét ládákba csomagolták, és vasúton elszállították.

1946 és 1949 között a József Attila Népi Kollégium működött az épület falai között. A kórházi szárny helyiségeit 1950-től lakásokként használják; az 1907-ben épült szárnyban működik a Makói Általános Iskola Kertvárosi tagintézménye.
Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makón



és környékén