Debreceni Református Kollégium - Debrecen

látnivalók Debrecenben

Debreceni Református Kollégium - Debrecen

align=left Debreceni Református Kollégium Debrecen egyik fő oktatási intézménye. domonkosok laikus, latin nyelvű iskoláját a szerzetesek elköltözése után, 1538-ban a református egyház vette át. Az iskolában hamarosan felső tagozatot is létesítettek, s a Református Kollégium az európai nevelésügy szolgálatába állt.

1662-1668 között épült meg a kollégium négyszögletes épülete, melyben az elűzött nagyváradi diákok után, a hasonló sorsra jutott sárospatakiak telepedtek le. 1797-től a hazai felsőoktatásban először itt vezetik be a magyarnyelvű oktatást. Az1848–49-es forradalom és szabadságharc idején a Debrecenbe menekült kormány forradalmi országgyűlései a Kollégiumban üléseztek csaknem fél éven át.

Az 1662-1668 között épített kollégiumi épület, 1802-ben leégett. 1803-ban Péchy Mihály által küldött tervek alapján megkezdték az építkezést, Éderer és Huzl építőmesterek, majd Rabl Károly és öccse Kornél dolgoztak az épületen, amely 1816-ban készült el. A pénzhiány tervmódosításra kényszeríttette őket, így a három kapunyílás helyett, csak egyet nyitnak meg, és elhagyják az auditoriumhoz tervezett művészi lépcsőházat is.

A főépületben az Iskolatörténeti- és Egyházművészeti Kiállítást, az Oratóriumot, a Nagykönyvtárat lehet megnézni. A második emeleti lépcsőházat Gáborjáni Szabó Kálmán freskói díszítik, a kollégium életéből vett jeles eseményeket ábrázolva. Ugyanitt látható Torockai Osvald ólomablak-kompozíciója Hatvani István professzorról, a "Debreceni Faust"-ról.
Település ismertető
  • Debrecen

    Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, Hajdú-Bihar megye székhelye. A város az Alföldön fekszik, kb. 3...

Szállások Debrecenben



és környékén


További találatok: |