Deák tér - Zalaegerszeg

látnivalók Zalaegerszegen

Deák tér - Zalaegerszeg

align=left A városközpont legrégebbi része a Deák tér. Itt található a Zala Megyei Bíróság barokk épülete, mely 1730-32 között épült Vármegyeházának.

Országos hírnévre a reformkorban tett szert, Csány László és Deák Ferenc tevékenysége révén. A tér közepén áll megyénk szülöttének, Deák Ferencnek a szobra, melyet az országban elsőként emeltek a "haza bölcse" tiszteletére.

A Deák téren, az egykori végvár helyén (erre emlékkő emlékeztet) áll az egykori vármegyeháza, ma a megyei bíróság épülete. 1730-32 között építette Franz Allio osztrák építész. A barokk épület ma műemlék. Itt kezdte politikai pályafutását Deák Ferenc, és a mártírhalált halt Csány László.

A tér közepén áll Deák Ferenc szobra (Vay Miklós alkotása). A tér nyugati oldalát a Deák Ferenc Megyei Könyvtár zárja le, keleti oldalán a Göcseji Múzeum épülete látható. Eredetileg 1890-ben takarékpénztárnak épült az épület, melynek másik oldalán áll Göcsej kutatójának Gönczi Ferencnek a mellszobra (Fritz János alkotása) és Kisfaludi Strobl Zsigmond két szobrának bronzmásolata: az Ad astra, és a Vénusz születése.
Település ismertető
  • Zalaegerszeg

    Zalaegerszeg Zala megye székhelye, megyei jogú város, 62 ezer fő lakossal. A Nyugat-Dunántúlon, a Zala folyó két...

Zalaegerszegi és környéki programok

Szállások Zalaegerszegen



és környékén