Csiki Pihenőkert – Régészeti Tábor - Budaörs

látnivalók Budaörsön

Csiki Pihenőkert – Régészeti Tábor - Budaörs

align=left Csik falu - kora Árpád-kori településként - hajdan egyike volt a Buda környéki szőlőtermelő falvaknak; a Budakeszi-árok (Csiki-patak) két partján terült el, közvetlenül a ma Törökugratóként ismert sziklás hegy lábánál.

Az okleveles adatokból jól ismert falu maradványainak beazonosítására, dr. Mester Edit régész vezetésével folytak a kutatások, a korábban "Nyugdíjas kertnek" nevezett terület keleti részén. Közvetlenül a fákkal és bokrokkal sűrűn beültetett terület mellett, két széles kutatóárokban egy Árpád-kori településre utaló objektumokat sikerült megfigyelni és feltárni: egy félig földbe mélyített veremházat, árkot, kemencét és számos gödröt, amelyekből XIII-XIV. századi kerámia- és csontleletek kerültek elő.

A régészeti feltárásokhoz kapcsolódóan 2003-ban az Önkormányzat támogatásával a területen elkészült egy Árpád-kori régészeti park, amelyben az ásatási megfigyelések alapján rekonstruált egykori település részlete tekinthető meg, korabeli növényekkel és állatokkal.

align=right Az Árpád-kori régészeti parkhoz szorosan kötődik a budaörsi Régészeti Múzeum gyűjteménye és kiállításai, amely 2002. október 15-én nyitotta meg kapuit a Károly Király u. 2. szám alatt, a volt 1. sz. Bölcsőde épületében.

Az erdei iskola program és a nyári táborok élvezetesebbé tétele érdekében számos egyéb látványosság is épült az elmúlt években: indiánfalu, favár várszínházzal, játszótér, fazekasműhely, kenyérsütő kemence, füves és homokos sportpályák, íjászpálya, fürdőmedence és halastó. Az intézményt a Régiségbúvár Egyesület üzemelteti, Budaörs Város Önkormányzatának támogatásával.

A budaörsi Csiki Pihenőkert hétközben táboroztat, de vasárnaponként ingyenesen szabadon látogatható.
Település ismertető
  • Budaörs

    A város kereskedelmi negyedénél halad át a fővárost Béccsel, illetve a Balatonnal összekötő, M1-M7-es autópá...

Szállások Budaörsön



és környékén