Csanád vezér tér - Makó

látnivalók Makón

Csanád vezér tér - Makó

align=left A Csanád vezér tér Makón található, a Belvárosban, a Széchenyi teret köti össze a Kossuth utcával. Névadója Csanád vezér, a vármegye első ispánja, az Ajtonyt legyőző lovag. Rendkívül fontos szerepe van mind a távolsági, mind a helyi közlekedésben, hiszen itt helyezkedik el a város autóbusz-pályaudvara.

A teret két, kétsávos út alkotja, amelyek egyirányúak; közöttük park helyezkedik el. Az utak találkozásánál áll Györfi Lajos és Kiss Jenő Ferenc monumentális Szent István-szobra. A parkban található az 1956-os forradalom makói emlékműve, valamint a második világháborúban elesett katonákat is itt őrzi emlékezetében a város.

align=right A téren áll a József Attila Gimnázium, előtte a költő szobra, melyet Tar István, Munkácsy-díjas szobrász alkotott. A gimnáziumot 2000-ben felújították Makovecz Imre tervei alapján; a munkálatokkal egyidőben az építész által vezetett tervezőiroda felépíttette a Városi Sportcsarnokot is.

A Csanád vezér teret az 1826-ban épült Püspöki rezidencia és kápolna épülete zárja. Falán emléktáblákat helyeztek el Lonovics József, Horváth Mihály, Róka József és Kőszeghy László emlékére.
Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makón



és környékén