Cifra palota képtár - Kecskemét

látnivalók Kecskeméten

Cifra palota képtár - Kecskemét

A képtár alapját az európai és a magyar képzőművészet legnagyobbjainak alkotásait tartalmazó Nemes Marcell-hagyaték, illetve a Kecskeméti művésztelepen készült munkák adják.

align= left A gyűjtemény alapját a Nemes Marcell-hagyaték teremtette meg. A műgyűjtő 1911-ben adományozta El Greco, Goya, Rubens, Frans Hals, Rembrandt, Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Székely Bertalan, Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos és mások mintegy 80 művét Kecskemétnek.


align= right A másik jelentő egység az Iványi Grünwald Béla és Falus Elek által alapított kecskeméti művésztelepen készült alkotásoké - de a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely és a Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményéből is látható válogatás. Itt található Tóth Menyhért festőművész életművének törzsanyaga. Vásárlás és hagyatékozás révén Mednyánszky László, Nagy István, Farkas István (1887-1944) és Glücks Ferenc munkáival is gyarapodott a gyűjtemény.

align= left A múzeum legjelentősebb képei közé tartozik Iványi Grünwald Béla Kecskeméti kofákhóbuckák közt (1912), Nagy István Kucsmás paraszt (1925), Farkas István Vörös asztal körül (1930), Mednyánszky László Ágrólszakadt (1905) és Tóth Menyhért Gea c. műve. Az 1983-ban létrehozott képtár állandó kiállításai: Kecskeméti művésztelep; Mednyánszky László-, Farkas István- és Nagy István-terem; Tóth Menyhért-életműkiállítás; Nemes Marcell-hagyaték.

Cím:
Kecskemét, Rákóczi u. 1.
Nyitva tartás:
Kedd-Vasárnap 10-17
Település ismertető
  • Kecskemét

    Az Alföld minden szépségét és értékét magában rejtő Kecskemét - Bács-Kiskun megye székhelye - Magyarország...

Szállások Kecskeméten



és környékén