x

Brenner kápolna - Szentgotthárd

Látnivalók

Brenner kápolna - Szentgotthárd

1957. december 15-én, a mai napig ismeretlen tettesek brutális módon meggyilkolták Brenner János rábakethelyi káplánt. A vértanú lelkipásztorról hosszú évtizedeken keresztül, a kommunista diktatúra miatt, nyilvánosan nem lehetett megemlékezni. A rendszerváltozás utáni első hivatalos megemlékezés 1992. december 13-án volt, amikor a vértanúságának helyszínétől néhány méterre, a zsidai iskolakápolna előtt, egy emlékkeresztet állítottak.

Egy évvel később, 1993-ban létrejött a „Brenner János Emlékhely Alapítvány”, amelynek célja, hogy a vértanú pap emlékét méltó módon megőrizzék. Ennek érdekében elhatározták, hogy emlékkápolnát építenek azon a helyen, ahol Brenner János utolsó útja haladt.

A kápolna alapkő letétele 1995. december 9-én volt, s 1996. augusztus 25-én meg is történt az új kápolna felszentelése. A vértanúság 40. évfordulóján a kápolna új haranggal gazdagodott. A szombathelyi egyházmegye 1999. október 3-án hivatalosan is elindította Brenner János boldoggá avatási ügyét.

Az emlékkápolnában, amelynek hivatalos elnevezése „Jó Pásztor kápolna”, májustól októberig minden hónap 13-án, a fatimai jelenések emléknapján szentmisét mutatnak be és imádkoznak Brenner János boldoggá avatásáért, valamint papi és szerzetesi hivatásokért.