Bozsó Gyűjtemény - Kecskemét

látnivalók Kecskeméten

Bozsó Gyűjtemény - Kecskemét

Bozsó János (1922- 1998) festőművész alkotásai láthatók a kiállításon, valamint a 15-19. századból magyar néprajzi és európai ipraművészeti gyűjteménye, alföldi cserépedények, fafaragások a 18-19. századból, 18-19. századi bútorok az egykori osztrák- magyar monarchia területéről.

align= left A gyűjtemény megalapítója Bozsó János (1922-1998) kecskeméti festőművész, műgyűjtő. Az 1940-es évek végén kezdett el festészettel foglalkozni. Művészete a realista alföldi festészeti hagyományokból táplálkozott. Erőteljesen izzó, érzelmekben gazdag, expresszív stílust alakított ki, képein koncentráltan jelentkezik a fény és árnyék állandó kontrasztja, tévedhetetlen kolorista.

align= right Érdeklődése középpontjában a hangulati és érzelmi hatásokat kifejező, izgalmasan vibráló tájábrázolás állt. Alkotásait jeles köz- és magángyűjtemények őrzik. Bozsó János az 1950-es évek közepén első és egyetlen műtermét a kecskeméti Klapka-házban rendezte be. A 18. század végén épült barokk lakóházban Klapka György, az 1848-49-es szabadságharc tábornoka a diákéveit töltötte 1832 és 1834 között.

align= left Bozsó János kezdetben csendéleteihez keresett a gyermekkorából ismerős, régi használati tárgyakat. Festőművészként végigbarangolta szűkebb és tágabb hazája vidékeit, egyre nagyobb szerelemmel gyűjtötte össze a magyar néprajz kallódó tárgyi emlékeit, majd később az európai iparművészet jeles kincseit is. Műgyűjteményét évtizedeken át nagy elhivatottsággal gyarapította, megalapította a régió legnagyobb látogatható magángyűjteményét, amelyet szeretett szülővárosának Kecskemétnek ajánlott fel. A gyűjtemény ma alapítványi formában működik, a gyűjtő eredeti elrendezését megőrizve tekinthetik meg a látogatók a több száz négyzetméteres kiállítást.

align= right Az egykori 18. századi lakóházban a magyar néprajz tárgyi emlékeit ismerhetik meg az érdeklődők. A történeti Magyarország legnevesebb fazekas központjaiban készült cserépedények forma és motívumkincse nagyon gazdag. Faragott, festett kelengyésládák, székek, díszes munkaeszközök, borotvatokok is helyet kaptak a kiállításon. A gyűjtemény számára kialakított újabb épületszárnyban láthatóak az európai iparművészet műtárgyaiból kialakított enteriőrök. Főúri paloták, nemesi udvarházak, módos polgári otthonok 16-19. század közötti világát idézik meg a bútorok, fajansz, porcelán, üveg és ezüst tárgyak. Az állandó kiállítás termeinek falán a festőművész Bozsó János alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők. Évente több időszaki kiállítást is rendezünk.

További információk:
Bozsó Gyűjtemény
Kecskemét, Klapka György utca 34.
Tel.: +36 (76) 324-625
Település ismertető
  • Kecskemét

    Az Alföld minden szépségét és értékét magában rejtő Kecskemét - Bács-Kiskun megye székhelye - Magyarország...

Szállások Kecskeméten



és környékén