Bölcskei kikötőerőd faragott kövei - Szekszárd

látnivalók Szekszárdon

Bölcskei kikötőerőd faragott kövei - Szekszárd

Bölcske község határában a Duna vizében 1994-ig végzett vízalatti régészeti feltárások eredményeként előkerült faragott márványemlékek közül kapott helyet néhány darab itt, a szekszárdi Wosinsky Mór múzeum épülete előtt.

align= left A feltárás eredményeként előkerült feliratos, domborműves márványkövek egy római kori építmény darabjai. A leletek jelentősebb része a bölcskei katolikus templom melletti kőtárban tekinthető meg. A feltárás előzménye egy hajóbalesetet követő akadály-elhárítási kísérlet volt. Ekkor derült ki, hogy a Duna medrében egy tekintélyes méretű építmény maradványai rejtőznek.

A kutatások néhány éve alatt kirajzolódott egy 76 m hosszú, 56 m széles parti erőd, melynek a négy sarkán kis tornyok, a parti oldal közepén egy nagyobb torony, a víz felőli oldalán pedig egy széles bejárati nyílás volt. Érdekes, hogy a falakba olyan köveket is beépítettek annak idején, amelyek máshonnan, régebbi építményekből kerültek ki. Különös értéket rejtenek a Gellért-hegyről, a kelta Eraviscus törzs szentélyéből idekerült oltárkövek.
Cím:
Szent István tér
Település ismertető
  • Szekszárd

    Szekszárd a nemes borok és a művészetek városa. Tolna megye székhelye a Dunántúli-dombság és az Alföld talál...

Szállások Szekszárdon



és környékén