Bogárzói templom - Makó

látnivalók Makón

Bogárzói templom - Makó

A Páduai Szent Antal-templom Bogárzón, Makó külterületén található. 1907-ben épült, a tervező Csorba József volt.

align=left A Makóhoz tartozó bogárzói tanyavilág hitélete először az 1892-es keresztállítással kezdődik. Ekkoriban templom hiányában az istentiszteleteket az iskola épületében tartották. Az itt élőkben hamarosan felmerült az igény egy külön templomra.

A templom 1907 nyarának végére elkészült; szeptember 1-jén szentelte föl Kayser plébános. 1910-ben tizennégy család egy-egy stációképet ajánlott fel. 1916-ig csak nagyobb ünnepeken tartottak szentmisét, de minden vasárnap volt úgynevezett szárazmise. 1925-ben a templom renoválásra szorult, de a hívek által erre a célra összegyűjtött pénz értékét vesztette. 1942-ben felépült a lelkészlak is.

Egy évvel később a hívők már a templom bővítését tervezték. 1943 októberében kezdődtek el a munkálatok és 1944 augusztus 29-én fejeződtek be. Jelenleg havonta egyszer tartanak itt miséket; az egykori 2000 fős gyülekezet mára harmincfősre zsugorodott.

2007 szeptemberében - az épület százéves évfordulóján - két egykoron itt tanított pedagógus, Puruczky József és felesége kezdeményezésére több felújítást is eszközöltek a templomon : kijavították a tető hibáit, kicserélték az ereszcsatornát és a villanyvezetést, kifestették a templombelsőt.
Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makón



és környékén